Читај ми!

Duh predaka peva sa nama, i u 21. veku

Početkom novembra u svečanoj sali Tekelijanuma u Budimpešti predstavljen je audio-vizuelni projekat pod nazivom "Duh predaka peva sa nama". Taj šestominutni video film govori o Srbima iz Mađarske u XXI veku.

Početkom novembra u svečanoj sali Tekelijanuma u Budimpešti predstavljen je audio-vizuelni projekat pod nazivom „Duh predaka peva sa nama". Taj šestominutni video film govori o Srbima iz Mađarske u XXI veku.

Po rečima Zorice Jurković Ember direktorke kulturnog i medijskog centra Srpski venac
koji stoji iza produkcije ovog projekta, želja autora bila je da se oslikaju lepi trenuci, običaji, istaknuta lica srpske zajednice te karakteristična srpska mesta, spomenici, crkve, prirodne lepote i to uz pesmu koju su napisali i komponovali mladi profesionalni umetnici koji pripadaju srpskoj zajednici u Mađarskoj.

Ovo je jedno umetničko delo, koje budi emocije vezane za postojanje Srba na ovim prostorima od Batanje do Sentandreje.

U ostvarivanju ovog projekta bili su uključeni mnogi članovi srpske zajednice, đaci, profesori, sveštenstvo, predstavnici kulturnih institucija, značajne ličnosti, kao i kulturno-umetnička društva, tj svi oni koji predstavljaju srpsku kulturu, neguju tradiciju, veru i srpski jezik.

Tekst pesme je napisao Mirko Mitar Krkeljić a muziku Marko Ember. Uz njih dvojicu kao izvođač učestvuje vokalni solista, diplomac Franc list akademije Branka Bašić. Režiju i montažu potpisuje, diplomac Akademije umetnosti iz Beograda a od pre 5 godina stanovnik Budimpešte i član srpske zajednice, Vladimir Marković.

Ovaj spot uz adekvatnu melodiju i tekst, služiće celokupnoj srpskoj zajednici, da, kao kratak atraktivan kolaž, prikaže život Srba iz Mađarske. U nastavku možete pogledati i poslušati insert iz živog izvođenja pesme na promociji u Tekelijanumu uz pratnju hora Srpske gimnazije Nikola Tesla i orkestra Krunoslava Agatića Kiće.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво