Читај ми!

25 godina Srpskog radija Čikago

Srpski radio Čikago je proteklog vikenda proslavio 25. godišnjicu postojanja, u svečanoj sali manastira Nova Gračanica u Libertivilu.

"Od turbulentnih godina rata i bombardovanja, pa sve do današnjih dana svetske krize, Kovid pandemije, i često napetog političkog stanja, kako u matici tako i u rasejanju, Srpski radio Čikago je postojano na braniku otadžbine i uvek, i prvenstveno uz svoj srpski narod", ističe Milorad Ravasi, direktor i glavni i odgovorni urednik.

"Naša misija je posvećena baštinjenju svih onih vrednosti koje su očuvale i nastavljaju da čuvaju slobodarski, tradicionalni i plemeniti duh našeg naroda, kroz obrazovanje, kulturno nasleđe, umetnost, sport, muziku, kao i politička zbivanja u matici i rasejanju. Radio je most koji spaja Srbe i sve srpske prijatelje bez obzira gde se oni geografski nalazili. Živimo u vremenu kada se mediji fundamentalno menjaju, i shodno tome, menja se i poziv, i profesija novinara, ali Srpski radio Čikago će nastaviti da bude izvor slobode misli i govora", ističe za RTS Milorad Ravasi.

U zvaničnom delu programa, na manifestaciji svečane proslave, mnogobrojnim uvaženim gostima obratio se uvaženi episkop novogracanički i srednjezapadnoamerički Longin, koji je istakao veliki značaj i doprinos Srpskog radija Čikago, kao najpostojanijeg i najprominentnijeg medija u srpsko-američkom rasejanju.

Vladika Longin je, ovim povodom, Srpskom radiju i Miloradu Ravasiju dodelio Orden Svetog Mardarija.

U nastavku programa zvanicama se obratio kongresmen i član srpskog kokusa Frenk Mrvan, koji je rekao da je prva stvar koju je učinio kao novoizabrani kongresmen bila komunikacija sa Srbima i srpskim ambasadorom u SAD, i da se saradnja nastavlja kroz Srpski radio Čikago koji se upravo nalazi u njegovom distriktu.

Ambasador Ričard Grenel je iz Beograda putem videa poslao poruku Srbima u Americi govoreći o neverovatnom dostignuću Srpskog radija i njegovom značaju za američke Srbe, dodajući da bi svakako bio prisutan obeležavanju u Čikagu, ali da je mu je posebno drago što poruku Srbima može da pošalje baš iz Beograda.

Pukovnik Daglas Mekgregor je poručio da Srpski radio Čikago mora nastaviti svoju misiju, upravo zato što predstvalja simbol slobode govora u vremenima kada je to postalo vrlo izazovno.

Poruke podrške Srpskom radiju Čikago kao i Srbima u Americi, putem videa, uputili su i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, Ambasador Srbije u CG Vladimir Božović, Dragoslav Bokan, pukovnik Spasojević, Duško Knežević, Milivoje Pavlović, generali Lazarević i Pavković, kao i mnogi drugi prijatelji i gosti.

Milorad Ravasi je, za kraj svečanosti, dodao da je 25 godina prošlo turbulentno i da je uvek vođena bitka koja ne prestaje. Srpski radio Čikago dodelio je plakete ručne izrade prijateljima radija, odnosno svima koji su najviše doprineli postojanju ovog medija punih 25 godina.

"Neka mir vlada na prostorima gde smo rođeni, odakle potičemo i gde su nam srce i duša", poručio je Ravasi.

 

 

 

 

 

 

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво