Читај ми!

Dan primirja obeležen i u Hesenu

U Frankfurtu je i ovoga novembra tradicionalno obeležen Dan primirja nizom aktivnosti.

Dan uoči državnog praznika učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u Hesenu izveli su program u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Obučeni u srpsku narodnu nošnju učenici, koje su pripremale nastavnice Sonja Zrnić, Tatjana Milanović i Bojana Rakonjac, ponosno su kazivali potresnu priču o Majci Makreni i stihove Marša na Drinu, preloljene pesmama Tamo daleko i Pukni zoro. U polačasovni program pokušala se spakovati tužna sudbina srpskoga naroda oličena u liku nesrećne, ali ponosne i hrabre majke.

Nakon njihovog izvođenja usledila je monodrama "Milunka Savić" u kojoj ženu-ratnika tumači Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Publika nije ostala ravnodušna pa su i učenici i glumica nagrađeni snažnim aplauzima.

Svečanosti u hramu prisustvovali su predstavnici Generalnog konzulata RS u Frankfurtu, generalni konzul Branko Radovanović, konzul BiH u Frankfurtu Aleksandar Damjanac, koordinatorka Srpske dopunske škole Biljana Bukinac, kao i sveštenici Simon Turkić, Slobodan Tijanić, Neđeljko Đokić i Aleksandar Marković.

Komemorativna svečanost održana je 11. novembra na Srpsko-ruskom oficirskom groblju koje se nalazi na Glavnom frankfurtskom groblju, gde počivaju srpski i ruski vojnici iz Prvog svetskog rata. Parastos stradalima otpočeo je simbolično u 11 časova, a pored krsta, koji je srpska parohija u Frankfurtu podigla pre tri godine na stogodišnjicu okončanja Prvog svetskog rata. Vence su, nakon parastosa, položili generalni konzul RS u Frankfurtu Branko Radovanović i potpukovnik Dejan Bulajić, zamenik vojnog izaslanika Republike Srbije u SR Nemačkoj, kao i ruski generalni konzul u Frankfurtu Ivan Kutulev. Intonirane su himne Republike Srbije i Ruske Federacije.

Komemorativna svečanost je završena kazivanjem glumice Vesne Stanković. Odevena u Milunku Savić, ona je govorila o svedočanstvima srpskih ratnih zarobljenika u Evropi, ali i prenela veliku i snažnu poruku njihovim potomcima:

"Mi koji još pamtimo, mi koji smo uspeli da preživimo samo zahvaljijući njihovoj hrabrosti - ne smemo da ih zaboravimo! Ovog 11. novembra u 11 sati dajmo sve od sebe da se bar toliko pomučimo da dođemo na neki od rasutih grobova širom Evrope da upalimo sveću!

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи