Читај ми!

Srbi se okupljaju i u crkvi Svetog Arhanđela Mihajla u Solt Lejk Sitiju

Da li ste znali da postoji srpska pravoslavna crkva Sveti Arhanđel Mihajlo u Solt Lejk Sitiju u Juti? Arhimandrit Nikifor je starešina hrama, a povremeno služi i u crkvi u Kanzas Sitiju.

Otac Nikifor kaže da su Srbi stigli u Jutu još pre 100 godina, a onda se ta nit nekako prekinula, a osamdesetih godina Srbi se ponovo sele u ovaj kraj.

Saznajemo da ima starosedelaca, a jedna gospođa, koja je rođena u Americi i nikad nije bila u Srbiji, a tečno govori srpski jezik, bila je veliki donator i omogućila da se postavi crkva na tom mestu i da Srbi imaju mesto za okupljanje, koje znači puno ljudima, ne samo u Solt Lejk Sitiju, već i šire.

Saznajemo da je jedan momak vozio iz Vajominga punih pet sati da bi bio na liturgiji, kao i da u tom gradu živi oko 1000 Srba.

Sama crkva nije bila zidana za korišćenje kao srpska pravoslavna crkva, ali je osvećenja da bi mogla da se obavlja liturgije, a posttoje želje i nade za proširenjem i renoviranjem. Puno znači što postoji i veliki parking, folklorne grupe, a organizuju se i košarkaški turniri, tako

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво