Читај ми!

Arno Gujon posetio Srpski obrazovni centar "Nikola Tesla" u Budimpešti

Prilikom svog službenog boravka u mađarskoj prestonici Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u okviru Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, 5. novembra posetio je Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju, kolegijum i biblioteku "Nikola Tesla" u Budimpešti.

Ispred školske zgrade uvaženog gosta dočekala je direktorka dr Jovanka Lastić. Po drevnom slovenskom običaju đaci obučeni u živopisnu narodnu nošnju Arnoa Gujona i Ivana Todorova, ambasadora Republike Srbije u Budimpešti dočekali su hlebom i solju.

U prepunoj svečanoj sali cenjenog gosta aplauzom su dočekali učenici i profesori naše gimnazije. Na samom početku gosta je pozdravio gimnazijski ženski hor. Prelepo obučene devojke ovom prilikom su pod dirigenstkom palicom profesorke Olivere Munišić izvele dve narodne pesme: „Kiša pada, trava raste" i „U Budimu gradu". Potom je Lena Ember, učenica 11/a razreda veoma dirljivo otpevala pesmu „Kosovka devojka". Posle njene solo-pesme usledio je nastup folklorne grupe đaka viših razreda naše osnove škole na Trgu ruža. Vešti učenici su ovaj put izveli splet kola iz Šumadije.

Prisutnima se zatim obratila direktorka dr Jovanka Lastić, izražavajući posebno zadovoljstvo što je Arno Gujon izdvojio vremena da poseti naš obrazovni centar:

„Hvala vam što ste nam učinili čast i što ste došli da posetite školu. Nadam se da ste ovim kratkim programom dobili bar mali uvid šta se sve tu kod nas radi i kako mi to uspevamo da izvedemo. No, moram da vam priznam da smo ove godine, ove jeseni stekli veliku rutinu. Naime, zamalo svake druge-treće nedelje imamo nekog uvaženog gosta, pa smo već izuzetno uvežbani po ovom pitanju, ali u svakom slučaju volim kad pokažemo sve što znamo i jeza me hvata kad gedam decu kako su lepa, vešta, pametna i kako sve maksimalno dobro izvode. Zato sam i ponosna na njih!"

Potom se prisutnima obratio Arno Gujon koji je izrazio svoje oduševljenje što je u prilici da poseti srpsku školu u Budimpešti.

Iz njegovog govora ovom prilikom izdvajamo:

„Hvala vam na prelepom dočeku sa hlebom i soli, sa lepim pesmama i sa narodnim igrama! U svom životu sam obišao mnogo srpskih škola širom Srbije i sveta, a pogotovo na Kosovu i Metohiji, ali ovakvu školu zaista nigde nisam video, pa čak ni u svojoj rodnoj Fancuskoj. Ona izgleda predivno, veličanstveno, a ima dušu i sada mi je jasno zašto se u drugim školama pominje kao pozitivan primer, kojem treba težiti. Tu dušu sam otkrio danas sa vama, zato što ono što ste pokazali to nije samo učenički talenat. To je, zapravo, da vi izuzetno poštujete svoj foklor, svoju kulturu, svoje tradicionalne igre i tradicionalne pesme. To je ono što treba da se neguje! Vi pored svega onoga što učite ovde kao što je matematika, fizika, hemija, srpski jezik i književnost, pa i mađarski jezik kao i svi drugi predmeti, sa onim što ste pokazali sada, to je ono što razlikuje ovu školu od svih ostalih škola u Evropi! Tamo uče samo ove obavezne predmete koje sam nabrojao, a vi negujete pored svega ostalog i svoj identitet i svoju kulturu. I to prenosite! To se ovde u ovoj zgradi prenosi već decenijama.

Evo, kad mi je direktorka Jovanka rekla da je ona pohađala prvi razred 1967. godine, znači od tada pa do danas postoji kontinuitet u jednoj osobi! A u ovoj zgradi kontinuitet postoji već decenijama. I to je zahvaljujući svakome od vas! Svaki učenik ovde dobija nešto i nudi nešto budućim generacijama. Ja želim da vam se zahvalim na tome!"

Direktorka dr Jovanka Lastić se zahvalila Arnou Gujonu na emotivnom govoru i pozvala učenike i profesore da se fotografišu sa direktorom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Zatim su uvaženi gosti posetili i ostale delove naše škole. Na kraju svoje posete Arno Gujon je ostavio zapis u knjigu utisaka Srpske škole na Trgu ruža.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво