Читај ми!

Nagrada za životno delo književniku iz Beča

Na "Petim Drinskim književnim susretima" 16. oktobra, u Domu omladine u Zvorniku, u Republici Srpskoj, na kojima je učestvovalo 55 autora iz srpskih zemalja i inostranstva, dodeljena je nagrada za životno delo književniku iz Beča Petru Milatoviću Ostroškom.

Istovremeno je objavljena njegova 41 prva po redu, knjiga poezije „Iz pera Pera od Ostroga" u izdanju izdavačke kuće „ASoglas" iz Zvornika koja je ujedno i organizator Drinskih književnih susreta.

Nagradu za životno delo Petru Milatoviću Ostroškom uručio je Dejan Spasojević, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće „ASoglas" koji je u obrazloženju odluke istakao Milatovićev književni, publicistički, naučni i prevodilački rad, kao i njegovo angažovanje na planu odbrane srpskih vitalnih interesa u rasejanju od 1989. godine u eri najgore medijske satanizacije srpskog naroda u svetskim medijima, što je, podsetio je Spasojević, Milatović uradio održavši preko 1300 predavanja u svim državama u svetu, kao i organizovanjem 200 masovnih srpskih demonstracija ispred američke ambasade, sedišta OEBS-a, austrijskog Parlamenta u Beču.

Petar Milatović Ostroški član je Udruženja književnika Crne Gore, austrijskog udruženja pisaca, nemačkog udruženja književnika, stalni član Matice srpske u Novom Sadu, predsednik Udruženja književnika "Gorski vidici" u Crnoj Gori i urednik onlajn časopisa "Slovoslovlje" u Beču.

Primivši ovo visoko priznanje Petar Milatović Ostroški je, između ostalog istakao:

„Ova nagrada me obavezuje na dalja pregnuća i dostignuća u onoj mjeri u kojoj to budem hteo, smeo i umeo. Čini mi čast što ovu nagradu dobijam na uglednoj manifestaciji „Drinski književni susreti", jer je ova književna manifestacija stekla veliki ugled u svim srpskim zemljama i u rasejanju. Nagrade nas ne uljepšavaju, nego osmišljavaju. Moj uspjeh nije da ja uspijem, nego da svi uspiju."

Brojna publika sa oduševljenjem je prihvatila Milatovićeve savete koji su plod 60-to godišnjeg bavljenja književnim radom, počev od 1961. godine kad je, kao dvanaestogodišnjak, dobio prvu nagradu na književnom konkursu radija u Podgorici, a od brojnih saveta treba izdvojiti sledeće:

- Ne pišite da bi živjeli od pisanja, već živite da bi pisali;
- U pisanu reč unosite dušu da bi vas prihvatile duše čitalaca;
- Ako hoćete da uspete napišite knjigu koja još nije napisana;
- Kažu da postoje tri pravila za uspješno pisanje, a niko ne zna koja su to pravila, zato ih vi osmislite i čitaocima objasnite;
- Ne zaboravite da je u književnosti najveće savršenstvo, u stvari, najsavršenija jednostavnost!
- Svaku knjigu počnite na taj način što ćete prvu rečenicu u knjizi napisati tek posle poslednje napisane rečenice u istoj knjizi;
- Savijte se nad knjigom da bi uspravno koračali.

Ove Milatovićeve mudre reči oduševile su sve prisutne na petim Drinskim književnim susretima u Zvorniku.

Ovo je treća nagrada za životno delo koje je dobio Petar Milatović Ostroški. Prethodno je u Beogradu 2013. godine dobio nagradu za životno delo "Akademije Ivo Andrić", zatim ove godine u Jagodini koju mu je dodelio Književni klub u Jagodini 7. oktobra i sada u Zvorniku, a pored ovih, Milatović je dobitnik još 28 uglednih književnih nagrada.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво