Читај ми!

Na vezi sa Srpskim siti klubom

Srpski siti klub iz Londona prilagodio se novonastaloj situaciji vezanoj za kovid epidemiju i iskoristio prednosti internet povezivanja. Na vezi su sa sunarodnicima iz celog sveta, a pripremaju se i za 14. Mesec srpske kulture, koji bi trebalo da bude održan u februaru 2022. godine. Detaljnije od Nataše Kočiš, predsednice Srpskog siti kluba.

Početak 2020. godine se nije previše razlikovao od drugih, a pandemija je bila tek po koji redak u novinama na koji većina nas nije obraćala pažnju. Shodno tome, planirane aktivnosti i 12. po redu Mesec srpske kulture u Velikoj Britaniji imale su uobičajenu formu, uz dozu blage panike da sve prođe kako treba. Mi, Srpski siti klub, bili smo u fazi planiranja novih dešavanja za ostatak godine i razmišljanja kako sprovesti u delo neke od uvek ambicioznih, ali po našem mišljenju važnih, aktivnosti. Bili smo u pregovorima sa dosta zamimljivih pojedinaca i organizacija, ali smo hteli da se svemu posvetimo od marta meseca, nakon završenog Meseca kulture. 

Već početkom februara 2020. godine vesti su počele da poprimaju ozbiljniji ton, a scene iz Španije i Italije su delovale kao neki film B produkcije u koji nismo mogli da poverujemo. Početkom marta je bilo jasno da su se stvari promenile, a krajem meseca je to bilo i potvrđeno uvođenjem veoma oštrih mera u celom Ujedinjenom Kraljevstvu. Sve to je imalo velikog uticaja na rad svih aktivnih organizacija i pojedinaca u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa tako i nas. Svet se promenio iz korena, prioriteti su bili okrenuti naglavačke, a pojedinačno smo svi pokušavali da razumemo šta se zapravo dešava i da se zaštitimo pred naletom nevidljivog neprijatelja koji je gazio sve pred sobom.

To je značilo da su sve aktivnosti pale u drugi plan, i da niko od nas nije niti želeo niti mogao da se skoncentriše na bilo šta drugo. Kada je postalo jasno da su uobičajena druženja i dešavanja definitivno nemoguća za organizaciju na neodređeno vreme, mi u Klubu smo počeli da razmišljamo kako da se ponovo aktiviramo.

Zum (Zoom) je postajao sve popularniji, a mi smo, kao i mnogi drugi, shvatili veliki potencijal te platforme, jer je to omogućilo da se dosegne do ljudi koji su zbog, recimo georgrafske daljine, vrlo često izostajali sa organizovanih događaja. Osim toga, Zum platforma je omogućila spajanje sa pojedincima i organizacijama po celom svetu, što je doprinelo uspostavljanju boljih veza. Svet se činio bliži.

Zato smo odlučili da svoj fokus usmerimo na serijal „Na kafi sa...", koj je bio osmišljen da predstavi najuspešnije stručnjake koji rade u Ujedinjenom Kraljevstvu i Srbiji, i publiku upozna sa trenutnim dešavanjima u oblastima iz kojih dolaze. Do 2020. godine smo uspeli da dovedemo i ugostimo jako zanimljive goste uključujići Milicu Delević, Danicu Vučenić, Lazu Kekića, Denisa Kifa, Andrju Bridžena, Olju Bećković, Miloša Milosavljevića, Zorana Kesića, i mnoge druge.

Na Zum platformi 2020. godine su prva tri događaja bila na temu glasanja srpske dijaspore, a gosti su bili Bojan Klačar (CeSID), Pavle Dimitrijević (CRTA) i Milan Antonijević (Fondacija za otvoreno društvo). Nama, kao zajednici koja nije mogla da ostvari svoje glasačko pravo 2020. godine, je taj dijalog bio od izuzetnog značaja, ali i činjenica da su ti razgovori spojili naše organizacije po svetu koje takođe smatraju da je diskusija na temu glasanja u inostranstvu potrebna.

Zatim su usledili događaji sa, između ostalih, Biljanom Stepanović, Stevanom Filipovićem, dr Milanom Krstićem, Lazarom Džamićem, Tatjanom Dražilović, dr Žarkom Trebješaninom, Aleksandrom Ninković Tašić, sudijom Miodragom Majićem, Mašom Mihailović, Željkom Mirkovićem, Majom Barčot, Dejvidom Landsmanom i Vesnom Goldsvorti.

Svi navedeni događaji su dostupni na Jutjub (youtube) kanalu Srpskog siti kluba (Serbian City Club - YouTube), i omogućili su zanimljive diskusije i ukazali na neka nova saznanja, ali i publici približili veoma važne teme o nasleđu, važnosti dijaloga, bogatstvu našeg kulturnog dobra koje moramo sačuvati od zaborava, značaju bilateralnih i multilateralnih odnosa, razumevanju, strpljenju, i ogromnom talentu i prilikama koje kao pojedinci, organizacije, ali i država treba da iskoristimo.

Letos su u Ujedinjenom Kraljevstvu ukinute kovid mere i sada su omogućena okupljanja većeg broja ljudi, mada svi brižno pratimo novi rast pozitivnih slučajeva. Nismo sigurni da li će to značiti da ćemo sledećih meseci ipak moći da počnemo da organizujemo dešavanja uživo, ali znamo da naš rad, ali i rad drugih organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu neće stati i da se svi već uveliko spremamo za obeležavanje 14. po redu Meseca srpske kulture u februaru 2022. godine.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво