Читај ми!

Promocija romana "Nebeska magija Vlaha" Viće Mitrovića

Književno veče Viće Mitrovića iz Sent Galena i promocija njegovog najnovijeg romana "Nebeska magija Vlaha (Muški roman o vlaškoj magiji)" održaće se 22. oktobra u beogradskom restoranu Savanova u 20 sati.

Vića Mitrović je politikolog, član gradskog parlamenta u Sankt Galenu, Istočna Švajcarska. Kao dugogodišnji sindikalni funkcioner, imao je priliku da se bliže upozna sa problematikom migranata zapadnog Balkana i iz prve ruke sagleda zakonomernosti u njihovom prihvatanju i odbijanju ideje suživota u tom srednjoevropskom kulturnom prostoru.

Kroz dugi niz godina, patnja odagnatih i rasutih po svetu, čije je životne drame imao prilike da čuje, uobličila se kroz autorovo pero na posebno dirljiv način. U predhodonm romanu „Zašto muškarci plaču" (Draslar, 2016) reč je o dva neprijatelja koji kroz nišan snajpera krče sebi put do samospoznaje i uz pomoć vremena i naizgled slučajnih susreta, razvijaju odnos kakav samo život može da izrežira.

U najnovijem romanu Nebeska magija Vlaha (Muški roman o vlaškoj magiji), izdavač Albatros Plus iz Beograda, Vića Mitrović se bavi vlaškom magijom.

U prvom delu upoznajemo se sa svetom Vlaha, njihovim običajima, predanjima, verovanjima i svetim mestima. Saznajemo za događaje iz bliže i dalje prošlosti koji se jedino mogu objasniti delovanjem tajnih sila i društava.

Autor nas postepeno uvodi u stvarnost koju ne možemo svi da vidimo i pripoveda kako se primenjuje vlaška magija na ličnom i opštem planu. Provlači nit vlaške magije koja povezuje nespojive događaje i situacije, držeći tako čitaočevu pažnju tokom čitavog romana.
Na  kraju romana sa uzbuđejnem ćemo se zapitati: Da li je istorija Balkana zapravo istorija vlaške magije?

  Biografija

VIĆA MITROVIĆ (1961, Homolje, istočna Srbija). Diplomirao 1986. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Posle završenih studija odlazi u Švajcarsku. Dugo se bavio migrantima sa zapadnog Balkana, ali i sudbinom Vlaha u Srbiji. Objavio je tri knjige životnih priča naših migranata u dijaspori: „Rusalka, žena koja pada" (2008); „Ljubav nad ljubavima" (2011); „Zašto muškarci plaču" (2016); priredio je i dve edicije dečjih vlaših pesama, priča i umotvorina (Pră valja Kăluculuj I i II,, 2014. i 2015). Živi u Sankt Galenu i ima sina Petra.

 

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво