Читај ми!

"Karate čudo Ilija Jorga", RTS Svet, 18.55

Emisija "Karate čudo Ilija Jorga" u fokusu ima dela redovnog profesora Medicinskog fakulteta Beogradskog univerziteta (u penziji) Ilije Alje Jorge, koji je bio i ostao sinonim za najvećeg majstora karatea na Balkanu, Evropi i u svetu.

On je prvi, pored nekoliko Japanaca - svetskih karate veličina, kao tvorac sopstvenog stila Fudokan dobio zvanja SOKE, tj. majstor karatea 10. dan, a sa 80 godina drži seminare u preko 100 zemalja članica Svetske fudokan karate federacije, postavši i general Kozačke garde (Gvardije), jer decenijama obučava i sve grupacije kozaka.

Ali ovaj multitalentovani pregalac u svom novobeogradskom ateljeu vaja velelepne figure (npr. Ivanu Španović...), a objavio je i knjigu basni, priprema zbirku poezije, dugo je trenirao balet, a izglednu karijeru univerzitetskog profesora i hirurga zamenio je karateom.

Pored navedenog, on se bavi izučavanjem srpske istorije i vinčanskim pismom, dok se na karate šampionatima Evrope i sveta peva srpska sportska himna za koju je on napisao reči...

Ilija Jorga u Svetlo upisan i - za sva vremena, kaže autor ove emisije i od 1980. njegov učenik i sledbenik i sam stariji majstor karatea Vladan rakić, koji nastavlja delo svog velikog uzornika ("Senseia - Velikog učitelja"), za šta je iz njegovih ruku dobio i Sertifikat Svetske fudokan karate federacije.

Repriza emisije u 02.07 na RTS Svet.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво