Читај ми!

Nagrada "Živojin Žika Pavlović" Petru Milatoviću Ostroškom

Stručni žiri Književnog kluba "Đura Jakšić" za dodelu književne nagrade "Živojin Žika Pavlović", u sastavu: Snežana Bihler, predsednik Kluba i profesor srpskog jezika i književnosti, magistar Dejan Tanić, istoričar i Ratko Stoilović, književnik, na sednici održanoj 1. septembru 2021. godine, jednoglasno je odlučio da pomenutu književnu nagradu dodeli Petru Milatoviću Ostroškom iz Beča, književniku, publicisti i prevodiocu, za sveobuhvatni književni i publicistički rad.

Petar Milatović Ostroški, rođen je 02. novembra 1949. godine u Veleti, kod Slapa na Zeti u Crnoj Gori. Školovao se u Slapu, Frutku, Danilovgradu, Podgorici i Beogradu. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Crne Gore, Udruženja književnika i novinara Austrije, predsednik je Srpskog nacionalnog preporoda u inostranstvu. Objavio je 40 knjiga poezije, proze, satire, političkih eseja i studija.

Petar Milatović Ostroški održao je preko 1300 govora od kojih su njapoznatiji njegovi govori na srpskom i nemačkom jeziku ispred austrijskog parlamenta, američke ambasade i sedišta OEBS-a u Beču od 1990. godine do danas, zatim u Njujorku 12. avgusta 1992. godine ispred sedišta OUN, kao i govori u: Čikagu, Vašingtonu, Klivelanadu, Nju Džersiju, Njujorku, Sidneju, Melburnu, Adelaidi, Kanberi, Brizbaneu, Ženevi, Lozani, Cirihu, Frankfurtu, Dortmundu, Berlinu, Minhenu, Parizu, Londonu, Rimu, Atini, Lincu, Salcburgu, Insbruku i mnogim drugim svetskim gradovima u periodu od 1990. do 2006. godine. U iseljeništvu Petar Milatović je uređivao srpske listove „Srpske vidike", „Glas Srba" i „Istinu".

"Petar Milatović Ostroški je svakako velika figura savremene srpske književnosti, pisac koji je u srpsku prozu uneo duh one stvaralačke veštine koja se istinski ceni, komentariše i naglašava i izvan granica Srbije. Napisao je oko 40 knjiga i time se svrstao u red najznačajnijih srpskih pisaca dvadesetog veka. U svom književnom radu ogledao se u skoro svim književnim žanrovima.

O ovom neobičnom, samorodnom i velikom čoveku, bogate biografije pisali su skoro svi značajni ljudi različitih profesija. Ogroman je tematski krug Petra Milatovića Ostroškog, koji se ne može svrstati u samo jednu formu, niti svesti na određeni sadržaj. Svojom književnom pojavom izazvao je senzaciju u književnim krugovima uz vrlo životnu i bravuroznu fabulu, koja se nastavlja romanima protkanim praskavim humorom, nenametljivom ironijom, doziranom satirom, kritikom socijalnih zbivanja, propašću ekonomije, sunovratom istine i morala...", piše, između ostalog, u obrazloženju stručnog žirija Književni klub "Đura Jakšić" u Jagodini.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво