Читај ми!

Čovek zvani Bob gost dva grada Švajcarske

U organizaciji švajcarskog Radio Kruga održane su dve promocije knjige i albuma, svestranog beogradskog umetnika Bobana Jankovića.

Dva vikenda za redom ljubitelji pisane reči u Švajcarskoj uživali su u stvaralaštvu Bobana Jankovića. Prva knjiga poezije koja predstavlja tri dimenzije umetnosti premijerno je predstavljena u Volkshausu, gradskoj kući grada Ciriha kao i u Literatur Raum-u, literarnoj ustanovi grada Sent Galena.

Pored prve knjige „Čovek zvani Bob" predstavljen je muzički album „Nevidljivi". Pesme koje se nalaze u knjizi su podeljene na dva vremenska razdoblja koje je Janković nazvao „Nevidljivi" i „Zauvek 18", a predstavljaju paralelu između nekada i sada.

Dizajn knjige je radila Sandra Milenković, ilustracije umetnica Tijana Marjanović, lekturu Slađana Mijajlović, a svaka pesma ima QR kod.

Književnica Jasenka Lalović napisala je recenziju u kojoj kaže:

"Verujem da trenutno ne postoji bolji prikaz jedne generacije od ovog koji se sažeo kroz BObove pesme. Poput fotografije, one hvataju trenutke na rubu zaborava, mirišu na grad koji pamtim i kojeg više nema, pronalaze emocije koje su tamo ostale, bude sećanja na vreme kad smo se u sitnim satima zaticali u Rajićevoj i birali da li da skrenemo levo ili desno, vreme kada su pesme slale snažnu poruku slutnje na smutno doba koje dolazi. Zato se Bobovo celokupno stvaralaštvo voli, lako prisvaja, postaje i ostaje deo nas."

Petar Peca Popović, doajen domaćeg novinarstva, muzički kritičar i publicista za knjigu Bobana Jankovića je rekao sledeće:

"Čovek zvani Bob zna da napravi pesmu. Veran svom srcu hvata trenutke sa ruba zaborava i nalazi im sigurnu kuću. Njegovo nepopustljivo poetično gledište odaje posvećenost subjektivnog nad objektivnim, mikrokosmosa nad makrokosmosom i hrabrost da se zaviri u sopstvene slutnje, dileme, skrivene nemire i tajne. Tradicija koju on predstavlja je tradicija duboko intimnog predstavljanja osobne darovitosti u zavidnoj zanatskoj izradi. U ovim pesmama žive ragulji ljudske emotivnosti i lirskog jezika, koji su nestrpjivo čekali da se čuju. Nije fer to prećutati."

Druženje u Volkshausu je bio pravi praznik za ljubitelje kulturnih okupljanja. Pored divne poezije koja se zavoli na prvo čitanje, publiku je oduševio glas, kao i melodije Bobana Jankovića.

Publika je imala priliku da upozna i životnu priču umetnika koji je svoj put gradio u nekoliko zemalja Evrope. Proveo je 14 godina u Londonu, a ta razdvojenost od rodnog kraja oseća se u njegovim pesmama.

Organizatori su umetnika iznenadili tortom u obliku knjige.

"S obzirom na to da je ovo moje prvo predstavljanje i da se dešava baš u Švajcarskoj, imao sam tremu naravno, ali sjajna organizacija domaćina i ovi divni ljudi koji su večeras učinili da se osećam među svojima učinili su da i trema nestane, a ja sam stekao prijatelje sa kojima ću se u radosti sretati dugo. Želim da se zahvalim svima koji su učinili da ovo druženje bude nezaborav", rekao je Janković.

Nedelju dana kasnije dela Bobana Jankovića su predstavljna i u Literatur raumu u Sent Galenu, a predstavljena je i humanitarna akcija za pomoć deci sa Kosova koju je prestavila Dragana Zimonjić, a ispostavilo se da je i sam Janković zajedno sa nekadašnjim bendom učestvovao u jednoj od sličnih akcija.

Boban Janković je rođen 24. 2.1969. u Beogradu. Oduvek je pokazivao interesovanje ka pisanju i muzici, te je još kao osnovac i srednjoškolac objavljivan u omladinskim časopisima tog vremena. Kroz bendove Iluzija i Crni Petar, njegova muzika i tekstovi mogli su se čuti na Studiju B, 202-jci, radiju i televiziji Beograd. Odlazi u London, gde će provesti 14 godina svoga života. U Engleskoj je, između ostalog bio je angažovan kao kompozitor i producent u projektima artst development razvoja izvođača i autora, od strane muzičkih kuća Sonny i London records. Po povratku u Beograd pokreće produkcijsku kuću Blacksheepmusic, a 2015. otvara svoj studio "Na kraju sveta".

Višestruko talentovani beogradski umetnik godinama je gradio svoju karijeru pre svega kao producent, tekstopisac, kompozitor i snimatelj, i sarađivao sa mnogim vrhunskim muzičarima.

 

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара