Читај ми!

U Liparu otkriven spomenik solunskim dobrovoljcima

U Liparu (Opština Kula) je 28. avgusta, na dan seoske slave, Velike Gospojine, otkriven spomenik solunskim dobrovoljcima. Slavili su i 100 godina od osnivanja sela, a organizovan je bogat kulturno-umetnički sportski i zabavni program.

Spomenik su otkrili Sara Barišić, praunuka dobrovoljca Mie Barišića i Uroš Mikulić, čukununuk dobrovoljca Bursać Mitra.

Vence na spomenik su položili predstavnici Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca Lipar, predstavnici lokalne samouprave i Udruženja veterana žandarmerije „Knjaz Mihailo" iz Kule.

"Na bronzanim tablama napisana su imena i prezimena dve stotine jedanaest solunskih dobrovoljaca osnivača Lipara. Ovo je prvi put da ovakvo spomen obeležje postoji u našem selu. Smatramo da smo ovim ispravili višedecenijsku nepravdu", rekao je Vladimir Vojinović, predsednik Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca iz Lipara. On je naglasio da Udruženje trenutno ima oko tri stotine članova i da je inicijativa za izgradnju spomenika bila izuzetno dobro prihvaćena. Tome u prilog ide i činjenica da su sva sredstva za sam spomenik prikupili članovi Udruženja, a da je izgradnju platoa pomogla opština Kula.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić je rekao da ne smemo zaboraviti sve one koji su u bilo kojem od prethodnih ratova dali svoje živote za ovu slobodu u kojoj danas živimo i za ovu Srbiju u kojoj danas živimo.

„Opština Kula je uvek bila i ostaće partner da pomogne ali bez inicijative i velikog rada koje su, pre svega, stanovnici Lipara, Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca iz Lipara, kao i Mesna zajednica Lipar uložili u prethodnom periodu, ne bi bilo moguće sve ovo uraditi i organizovati. Podsećamo se danas na slavnu prošlost i istoriju, na naše hrabre pretke koji su dali svoje živote da bi mogli danas da živimo u slobodnoj Srbiji", rekao je predsenik Miljanić.

Pokrovitelji manifestacije su Mesna zajednica Lipar i Turistička organizacija opštine Kula.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво