Читај ми!

Pozovi Srbe radi uspeha!

Fudbaler "Ujpešta" (UTE) iz Budimpešte, tridesetčetvorogodišnji Kruševljanin Nikola Mitrović, rekorder je (kada je u pitanju igranje za timove saveznog ranga) ne samo među srpskim internacionalcima u Mađarskoj, već u Evropi! U 17 godina dugoj seniorskoj karijeri (koja i dalje traje) nastupao je za 11 klubova iz 8 država, odigrao je 528 saveznih utakmica i postigao 40 golova, a čak 6 do 7 puta više ih je "pripremio", jer u ekipi igra "cenralnog" veznog, čija je "pas lopta" kod realizacije najčešće poslednja.

Dres prvotimca prvi put je obukao 2004. godine u matičnom kruševačkom „Napretku", za koji je debitovao kao sedamnaestogodišnji omladinac. U julu 2007. postaje član beogradskog Partizana, ali nije uspeo da se izbori za mesto startera (već igrača u rotaciji), pa se vraća u Napredak. Nakon uspešne „druge" epizode pod Bagdalom, kreće „Gatuzov" (nadimak po italijanskom reprezentativcu Đenaru Gatuzu dobio je zbog požrtvovanosti u svakom duelu i na svakom delu terena) - vrlo uspešni međunarodni put.

U sezoni 2009/2010. nastupao je za ruskog drugoligaša Volgu iz Novgoroda, a u takmičarskoj 2010/2011 nosio je ljubičasto-belu majicu budimpeštanskog OTP superligaša - Ujpešta, a potom dve sezone sekešfehervarskog Videotona (danas MOL-Fehervara). Volšebni putevi fudbala, 2013. odvode ga tri godine u Izrael. Nosio je dres čuvenog „Makabija". Iz Tel-Aviva seli se u kineski Šangaj i 6 meseci igra za Šen-Šin, da bi se potom na jednu sezonu vratio u Izrael i klub Bnei-Jehude. Put lopte u 2016/2017. godini odveo ga je u prvoligaša Anortozis Famagustu sa Kipra, zatim polusezonu u poljskog prvaka Vislu iz Krakova, dalje - na godinu dana u klub Kešlja Baku iz Azerbejdžana.

U Mađarsku, Nikola Mitrović se vratio pre nepune tri godine. U prvoj je obukao dres ZTE iz Zalaegersega, koji je velikom zaslugom upravo srpskog internacionalca u prolećnom delu uspeo da te sezone obezbedi opstanak u eliti, a od takmičarske 2019/2020. godine, kruševački „Gatuzo" po drugi put je u glavnogradskom Ujpeštu sa kojim je na nacionalnom stadionu Puškaš Arena (u maju ove godine) osvojio Državni kup Mađarske! Čast da primi, i prvi podigne pobednički pehar, pripala je upravo njemu, jer je u tom meču bio - kapiten ekipe (kao najiskusnijem u timu dodeljena mu je traka, jer je zamenio odsutnog nosioca Kristijana Šimona).

Ovo je Mitroviću drugi osvojeni naslov u delu fudbalske karijere koju je kao igrač napravio u Mađarskoj. Sa Videotonom iz Sekešfehervara 2012. godine osvojio je domaći Super kup i nakon kvalifikacija izborio prvo učešće jednog mađarskog kluba u Grupnoj fazi Lige Evrope (inače, sa izraelskim Makabijem osvojio je po dva Nacionalna prvenstva i Državna kupa te zemlje, kao i Super kup, i sa tom ekipom po jednom igrao u Grupnim fazama Lige evropskih šampiona i Lige Evrope).

Nikola Mitrović (koji za A reprezentaciju Srbije ima jedan nastup, igrao je u aprilu 2010. u prijateljskom susretu sa Japanom u kojem su Beli orlovi pobedili sa 3:0), u Budimpešti (u kojoj je kupio stan) živi sa porodicom - suprugom Vanjom, ćerkom Unom (2 godine) i sinom Vukom (sedam), koji je učenik Drugog razreda Srpske osnovne škole „Nikola Tesla" u mađarskoj metropoli - čvrsto je odlučio da odmah posle igračke, u Mađarskoj započne i novu karijeru, trenersku!

Da i u tom poslu bude uspešan, svakako će mu pomoći veliko fudbalsko iskustvo. Od vrlo kvalitetnih reprezentativaca koje je imao za saigrače u inostranim klubovima u kojima je igrao, do vrhunskih trenerskih internacionalaca koji su ga (na)učili brojnim individualnim i timskim tehničko-taktičkim veštinama na terenu. Već na jesen, Mitrović (koji pored maternjeg srpskog, govori još i engleski, ruski, hebrejski i mađarski) biće među polaznicima nove generacije studenata Fudbalskog saveza Srbije, za sticanje A i B licence fudbalskog trenera.

 Kao „centralni" vezni fudbaler na terenu, vi ste već kao igrač razmišljali trenerski, jer ste sprovodili njegove taktičke zamisli u igri. To će Vam umnogome olakšati viziju stvaranja Vaše filozofije igre. Koji će Vam u radu biti stručni prioriteti, i - dokle sežu vaše trenerske ambicije?

„Radio sam u karijeri sa izvanrednim trenerima i puno od njih naučio! Izdvojio bih četvoricu. Portugalca Paula Sousu (na EURO 2021 bio je selektor reprezentacije Poljske!) koji je kao igrač i dvostruki osvajač Lige šampiona (sa Juventusom i Borusijom Dortmund). Zatim Španac iz „Mesijevog grada", koji ima školu Espanjola - Joan Kariljo (Sousa i Kariljo bili su mi treneri u mađarskom „Videotonu"). Tu su i dva srpska vrhunska trenera - Miroslav Đukić (sa kojim sa sarađivao u Partizanu) i Slaviša Jokanović (koji mi je bio strateg u Makabiju)!... Na novom poslu biću trener koji insistira na radu s loptom i dosta vremena provodi u taktičkoj pripremi svake utakmice. Svi igrači kod mene napraviće „korak napred", jer ću iz svakog izvući maksimum. Nikada neću ulaziti u priču da li će veću minutažu imati mladi ili iskusni. Uvek će na terenu biti oni koji su u tom trenutku najbolji. A svi koji budu u konkurenciji za tim kod mene, moraju imati jednu zajedničku odliku - karakter pobednika!", kaže Nikola Mitrović na naše pitanje, dodajući da će mu i u trenerskom poslu, ambicije biti iste kao i u igračkom. Dakle - što brže, što jače, što dalje!

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво