Читај ми!

Požari na jugu Francuske besne već tri dana

Na jugu Francuske, nedaleko od Sen Tropea već treći dan za redom besne požari. Iz Grimoa nam se javlja Tanja Milosavljević.

U ponedeljak je oko 18 sati izbio veliki požar kod Gonfarona u francuskoj južnoj pokrajini Var koji se u toku noći proširio po celom regionu i uništio preko 6000 hektara vegetacije. Po prvim nezvaničnim informacijama, uzrok požara je neugašeni opušak cigarete na glavnom auto-putu koji se nalazi na 40-ak kilometara vazdušnom linijom od Sen Tropea.

Samo letovalište Sen Trope nije ugroženo. Međutim, okolina na oko 10ak kilometara ispred Sen Tropea je nažalost dobro pogođena vatrenom stihijom. Stanovnici kritičnih zona u Grimou, Kogolenu, La Molu, La Gard Freneu su bili prinuđeni da se evakuišu i prethodne dve noći su proveli u salama koje su im opštine ovih mesta stavile na raspolaganje.

Čitav jedan turistički kamping je izgoreo u Grimou dok su ostali kampinzi koji su u kritičnim zonama evakuisani. Stradalo je mnogo domaćinstava koji se nalaze na brdima koje je požar zahvatio.

Ovo je kraj u kojem stanovništo ima mnogo životinja (najviše konja) i nažalost mnogo je njih izgubljeno, a neki nisu preživeli. Na fejsbuk stranici lokalnih vatrogasnih službi, stanovništvo se poziva na volonterski rad i pomoć u zbrinjavanju onih koji su ostali bez ičega. Takođe su otvorene različite grupe podrške za zbrinjavanje izgubljenih životinja.

Iako se Var i ranije suočavao sa požarima, smatra se da je ovo jedan od ozbiljnijih požara koji je zahvatio region.

Juče je pomoć pristigla iz cele Francuske tako da za sada 1200 vatrogasaca učestvuje u gašenju požara, 120 policijaca, 11 kanadera, 2 helikoptera koja prenose vodu, 240 vatrogasnih vozila.

10 000 ljudi je evakuisano, 15 prihvatnih centara je otvoreno. 50 kuća je oštećeno, nekoliko rančeva kompletno uništeno. Nažalost, zabeleža su i dva smrtna slučaja, 24 povreda. Jedna devojka je nestala i za njome se intenzivno traga.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je juče obišao mesto odakle je požar krenuo i izjavio da je najgore prošlo. Međutim, kako se sa vatrenom stihijom nikada ne zna, u jučerašnjim poslepodnevnim satima se odigravala prava drama u brdima iznad Grimoa i Sent Maksima. 11 kanadera je na svakih 5 minuta kružilo između luke i okolnih brda kako bi suzbili požare.
Vetar je promenio pravac i požari su se usmerili ka auto-putu koji je u jednom trenutku bio zatvoren.

U regionu se nalazi nekoliko srpskih državljana i oni su na sigurnom za sada.

Lokalne vlasti izveštavaju da požar još uvek nije pod kontrolom.

 

 

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво