Читај ми!

Četrneast medalja za Srbe na Olimpijadi u Japanu?

Srpski olimpijski tim je na Letnjim igrama u Japanu osvojio devet odličja. Zlato u Tokiju osvojili su vaterpolistii, Milica Mandić, tekvondo i Jovana Preković, karate. Srebro je osvojio strelac Damir Mikec, a bronzu reprezentacija u basketu „tri na tri”, tekvondistkinja Tijana Bogdanović, rvač Zurabi Datunašvili, strelac Milenko Sebić i odbojkašice.

Sa devet medalja na Olimpijadi oboren je dosadašnji rekord od osam sa prethodnih Igara u Rio de Žaneiru, četiri medalje u Londonu 2012. i tri medalje, plivača Milorada Čavića, tenisera Novaka Đokovića i vaterpolista na Olimpijskim letnjim igrama u Pekingu 2008. godine.

Ako se u olimpijske pobednike i osvajače medalja računaju i stranci srpskog porekla, članovi reprezentacija stranih zemalja, onda su Srbi na Olimpijadi u Japanu osvojili ukupno četrnaest medalja. Zlatne medalja osvojili su naši ljudi iz dijaspore - Anastasija Zolotić, tekvondašica SAD, Greg Popović, trener košarkaša SAD i Nikola i Luka Karabatić, rukometaši Francuske. Dok je srpska snajka Valeriana Vukosavljević, košarkašica Francuska osvojila bronzanu medalju.

Ko su zapravo ti američki i francuski Srbi, osvajači olimpijskih medalja?

Američka zlatna olimpijka Anastasija Zolotić ima samo osamnaest godina i medijima je otkrila tajnu da je njen sportski idol Milica Mandić, šampionka Srbije u tekvandou. Anastasija je ćerka građevinca Dalibora Zolotića i medicinske sestre Dragane Zolotić, koji na Floridi imaju građevinsku firmu. Ima mlađu sestru Nataliju Zolotić. Anastasija je još kao đak osnovne škole maštala je da bude olimpijska šampionka i taj san joj se ostvario u Tokiju.

Zlatni američki Srbin, trener košarkaša Greg Čarls Popović je vođa državne reprezentacije SAD već tri godine.

Rođen je u srpsko-hrvatskoj porodici u Istočnom Čikagu 1949. godine. Počeo je 1960. da igra za tim Biddy Basketball. Završio je srednju školu u Merilvilu i Vazduhoplovnu akademiju (1970). Kao student igrao je košarku vrlo kratko, jer se (1973) opredelio da bude trener.

Popović je u mlađim danima vodio akademski klub Air Force (1973-1979) i tim Pomona (1979-1987) kroz NCAA ligu. Prešao je u NBA kao trener KK San Antonio Spars (1988-1992). Bio je kratko asistent trenera u KK Golden state warriors, da bi se 1996. vratio u KK San Antonio Spars.

Od 1999. do 2014. godine kao trener bio je pet puta prvak NBA, tri puta najbolji trener NBA i tri puta trener američkog tturnira All Star Game.

Greg Čarls Popović živi u San Antoniju. Više puta je dolazio u Srbiju i posebno ceni sve srpske igrače u NBA ligi.

Simbol modernog francuskog rukometa Nikola Karabatić je u Tokoju osvojio četvrtu olimpijsku medalju na uzastopnim Letnjim igrama. Karabatić je ujedno i rukometaš sa najviše olimpijskih utakmica na svetu.

Nikola Karabatić je rođen u Nišu 1984. godine. Sin je Hrvata iz Trogira i Srpkinje iz Aleksinca. Kad se porodica preselila iz Srbije u Francusku, zaigrao je rukomet za „Monpelje" (2000), potom za nemački „Kil" i opet za francuski tim, tako dobro da je bio višestruki prvak Francuske, Nemačke i Evrope.

Sa španskom „Barselonom" (2013) je kao levi bek Nikola Karabatić je osvajao titule prvaka Španije i Ligu šampiona Evrope (2015). Niz pobeda nastavio je i u „Pari Sen Žermenu" i posebno sa reprezentacijom Francuske, u kojoj je nastupao sa bratom Lukom (1988. godište).

Nikola je učestvovao je na šest Svetskih prvenstava u rukomentu, šest evropskih šampionata, tri Olimpijade. Osvojo je šest zlatnih medalja pobednika. Ukupno ima 54 titule i trofeja i zvanje najboljeg rukometaša sveta (2014. u Danskoj). Nikola Karabatić živi u Parizu.

Njegova reprezenativna koleginica Valerian Vukosavljević je iz Bordoa. Rođena je u ovom gradu 1994. godine kao Valerijan Ajaji. Igrala je krilo u francuskim klubovima Treće lige i u američki koledž ekipama. Kao profesionalka nastupala je za San Antonio Stars i danas igra USK Prag. Sa reprezentacijom Francuske je osvajala četiri srebrne medalje na Evropskim prvenstvima.

U julu 2019. godine Valerijan se u Beogradu udala za košarkaša Filipa Vukosavljevića i postala srpska snajka.

Interesantno je da Valerijan Vukosavljević na utakmici Francuske protiv tima Srbije u Tokiju, koju su Francuskinje dobile i osvojile bronzanu medalju, nije dala nijedan koš.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво