Читај ми!

Neprihvatljivo odlaganje popisa stanovništva u Crnoj Gori

Sve je više neizvesnosti koliko bi najavljeno odlaganje ovogodišnjeg redovnog popisa stanovništva u Crnoj Gori, na neodređeno vreme, od strane aktuelnih vlasti, moglo da bude uzrok dodatnim napetostima i podelama koje već inače postoje u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici od samog njenog osamostaljenja.

Namera odlaganja popisa stanovništva na neodređeno vreme uzurpira prava svih građana Crne Gore koji žele da se u redovnom terminu popisa stanovnistva izjasne o najvažnijim identitetskim kategorijama kao što su nacionalna, jezička i verska pripadnost, stav je Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Crne Gore.

U Saopštenju za javnost ove organizacije, koje je potpisao njen predsednik dr Momčilo Vuksanović, podseća se da je "nakon popisa stanovništva, domaćinstava i stanova održanog od 01. do 15. aprila 2011. godine bila poznata obaveza da se po isteku desetogodišnjeg perioda sprovede novi popis u 2021. godini, što znači da je nedvosmisleno utvrđeno vreme sledećeg popisa i da su ti podaci svima bili poznati".

U tom smislu je i SNS nenametljivo, računajući na ozbiljnost parlamentarne većine i novoformirane Vlade Crne Gore, kao i na značaj popisa za srpski narod u Crnoj Gori, ušao u pripremu najznačajnije administrativne procedure bez čijeg slobodnog izjašnjavanja po najvažnijim identitetskim pitanjima nema ili ne može doći do saglasnosti i kompromisa među državotvornim narodom Crne Gore, kaže se u Saopštenju.

Saopštenjem se takođe naglašava da je u svrhu afirmacije neophodnosti redovnog izjašnjavanja na popisu stanovništva u kalendarskoj 2021. godini SNS štampao hiljade publikacija "Tako su govorili naši preci", a pod istim nazivom održao desetine izložbi sšrom Crne Gore i Srbije, zatim snimio mnoge televizijske spotove, kao i velik broj radio i televizijskih emisija.

Podsećajući da "bez obzira što srpski narod u Crnoj Gori nema ambiciju za dominacijom po bilo kom osnovu i da isključivo insistira na ravnopravnosti naroda i nacionalnih zajednica poraz prethodne vlasti i nova parlamentarna većina mu nisu doneli nista dobro" u Saopštenju se ukazuje da su potvrđene sve sporne odluke bivše vlasti donesene mimo volje većine građana, kao i sama namera odlaganja na neodređno vreme već pomenutog popisa stanovništva.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара