Читај ми!

Srpska dijaspora brine o sunarodnicima u Gračanici

Srpkinja iz Čikaga Katarina Ristić, srpsko-američka humanitarna organizacija "Spasimo srpsku decu" i srpski portal u dijaspori "Serbian Times" udružili su se kako bi pomogli napaćenim porodicama i pojedincima koji godinama žive u takozvanom "kontejnerskom naselju" u Gračanici na Kosovu i Metohiji.

Sve ih je duboko potresla priča Zorana Ilića, raseljenog lica sa teritorija koje su pod upravom vlasti u Prištini, i koji je sa suprugom i troje dece (očekuju i četvrto), uzrasta od dve do pet godina, živi u uslovima nedostojnim čoveka.

Naselje na Padalištu (na obodu Gračanice) nastalo je 2004. godine, kada je ruski vojni kontigent pri povlačenju sa Kosova i Metohije ostavio raseljenom srpskom i naealbanskom stanovništvu dvadesetak kontejnera površine oko desetak kvadrata. To je tim ljudima i dnevna i spavaća soba, i kuhinja i ostava. Jedan od kontejnera prilagođen je za zajedničko kupatilo. Tih prvih dana jeste da je to bilo malo ali je barem bilo novo. Sedamnaest godina kasnije, kontejneri su puni rupa, zidovi su se rascvetali, bube i sitne životinje su sustanari ljudima. Pojedini stanari su pronašli neko bolje rešenje, ali desetak porodica nema gde.

Priču sa srećnim krajem pokreće Antonije Kovačević, urednik srpskog portala "Serbian Times" iz Čikaga, napisavši tekst o strahotama u kojima žive stanari "kontejnerskog naselja", i moleći ljude dobre volje da pomognu.

Pozivu se prva odazvala Katarina Ristić, devojka iz Čikaga, čiji su roditelji izbegli iz Republike Srpske 1995. godine, prvo u Kanadu, a onda u Sjedinjene Američke Države. Iako rođena u Americi, Katarina je slušajući priče svojih roditelja o teškoćama kroz koje su prolazili u svojoj domovini, odlučila da, uz pomoć svoje porodice, pomogne porodice u naselju tuge u Gračanici.

Odvojili su sredstva za kupovinu novog šporeta i frižidera za porodicu Ilić, i za novu veš mašinu koju će koristiti svi stanovnici neuslovnog naselja. Katarina je odlučila da porodici Ilić i još jednoj mnogodentnoj porodici u tom naselju, porodici Stević, donira vaučere sa kojima će moći da kupuju prehrambene proizvode i sredstva za higijenu u lokalnoj srpskoj prodavnici u Gračanici.

Kako su Katarina i njeni roditelji već sarađivali sa humanitarnom organizacijom "Spasimo srpsku decu" iz američke države Tenesi, podržavajući akciju pod nazivom "Jedan od hiljadu", u okviru koje je krajem maja ove godine u Domu ratnih vojnih invalida u Beogradu odato priznanje borcima sa Košara i Paštrika, ali i onima koji su branili srpski narod u Republici Srpskoj, lako su se odlučili da realizaciju ove nove akcije pomoći povere opet njima.

U saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom, pomoć je obezbeđena i dodeljena ugroženima u kontejnerskom naselju. Njihovoj sreći nije bilo kraja. Baš kao i borcima koji su, primajući pomoć i priznanja tokom prethodne akcije, pomenuli da im činjenica da ih se neko setio i da im odaje priznanje za sve ono što su devedesetih godina prošlog veka žrtvovali za svoju domovinu, znači mnogo više od bilo kakvih para.

Vladika raško-prizrenski gospodin Teodosije je podržao ovaj napor i čin ljubavi srpske dijaspore i blagoslovio je sve buduće akcije koje će značiti opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Veliku zahvalnost organizatori akcije duguju i đakonu Bratislavu iz manastira Gračanica bez čije logističke podrške akcija pomoći porodicama u "kontejnerskom naselju" ne bi bila ovako uspešno realizovana.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво