Читај ми!

Najmanje dvadesetoro Srba nastupa u Tokiju za druge države

Srbi su članovi olimpijskih timova Austrije, Nemačke, Norveške, Francuske i Australije, u kojoj Srbi nastupaju kao članovi timova u fudbalu, rukometu, vaterpolu i košarci. Srbi u stranim državama, inače, nastupaju najčešće u sportovima sa loptom, a ima ih i u atletici skandinavskih zemalja.

Anastasija Zolotić, prva američka olimpijka koja je osvojila zlato na Letnjim igrama u tekvondou, nije jedini takmičar iz SAD srpskog porekla, koji nastupa u Japanu. Državni košarkaški tim Amerike vodi Srbin, trener Greg Popović. Američki košarkaši su izgubili u prvom kolu meč sa Francuzima, ali i dalje važe za favorite na olimpijskom turniru. Greg Čarls Popović je vođa njihove reprezentacije već tri godine.

Rođen je u srpsko-hrvatskoj porodici u Istočnom Čikagu 1949. godine. Počeo je 1960. da igra za tim Biddy Basketball. Završio je srednju školu u Merilvilu i Vazduhoplovnu akademiju (1970). Kao student igrao je košarku vrlo kratko, jer se (1973) opredelio da bude trener.

Popović je u mlađim danima vodio akademski klub Air Force (1973-1979) i tim Pomona (1979-1987) kroz NCAA ligu. Prešao je u NBA kao trener KK San Antonio Spars (1988-1992). Bio je kratko asistent trenera u KK Golden state warriors, da bi se 1996. vratio u KK San Antonio Spars.

Od 1999. do 2014. godine kao trener bio je pet puta prvak NBA, tri puta najbolji trener NBA i tri puta trener američkog tturnira All Star Game.

Greg Čarls Popović živi u San Antoniju. Više puta je dolazio u Srbiju i posebno ceni sve srpske igrače u NBA ligi.

Takmičara srpskog porekla u stranim državama u Tokiju ima najmanje dvadeset. Srbi su članovi olimpijskih timova Austrije, Nemačke, Norveške, Francuske i Australije, u kojoj Srbi nastupaju kao članovi timova u fudbalu, rukometu, vaterpolu i košarci.

Srđan Bajić je, na primer, golman francuskog državnog tima. A Ivona Dadić, hrvatsko-srpskog porekla je deo olimpijskog tima Austrije. Srela je Novaka Đokovića i tražila mu autogram. Antonio Đaković je plivač u olipmijskom timu Švajcarske.

U Australiji žensku olimpijsku vaterpolo selekciju vode Dušan Damjanović, selektor i glavni trener Predrag Mihajlović. Damjanović je rođen u Zrenjaninu 1972. godine. Počeo je da se bavi vaterpolom sa 10 godina u VK Proleter. Sa 17 godina postao je član juniorske reprenzentacije SFRJ sa kojom je osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Istanbulu 1989. godine.

Dušan je sa suprugom Tanjom došao 2014. godine u Sindej na poziv svog prijatelja Peđe, koji je tada obučavao Australijanke da igraju vaterpolo. Imao je mnogo uspeha, jer su do tada za Australiju osvojile zlatnu medalju u Sidneju 2000. godine i dve bronzane u Pekingu 2008. i Londonu 2012.

Damjanović je dobio posao trenera u Institutu za sport Južne Australije u Adelajdu. Vodio je kao trener mlađu kategoriju kluba Cronulla Sharks iz Sidneja i ubrzo dobio mesto selektora ženskog vaterpolo tima Australije. Vaterpolistkinje je odmah odveo u Zrenjanin na pripreme.

Obojica, i Damjanović i Mihajlović očekuju da će vaterpolo tim Australije na Olimpijadi u Japanu da osvoji jedno od tri odličja.

Kada su vaterpolisti Srbije ušli u olimpijski bazen da se bore protiv vaterpolista Kazahstana, ispostavilo se da igraju protiv Srba. Naime, u timu Kazahstana igrači su Dušan Marković i Srđan Vuksanović, koji od 2018. igra za ovu reprezentaciju. Tim Kazahtana vode srpski treneri, među kojima je glavni Nemanja Knežević.

 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво