Читај ми!

Tradicionalni srpski crkveno-narodni sabor u Grabovcu

Veliki crkveni praznik Svetih apostola Petra i Pavla, koji Eparhija budimska Srpske pravoslavne crkve tradicionalno obeležava crkvenim narodnim saborom u Manastiru Grabovac, na jugu Mađarske, okupio je u nedelju, 18. jula, veliki broj pripadnika srpske zajednice u toj nama susednoj zemlji.

Na ovogodišnji praznik Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, u srpskom Manastiru Grabovac, osnovanom 1587. godine, svetu arhijerrejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije, uz sasluživanje episkopa đulskog Siluana, iz Rumunske pravoslavne crkve, episkopa australijsko-novozelandskog Siluana, episkopa budimsko-temišvarskog Lukijana, zatim arhimandrita Atanasija iz Bugarske pravoslavne crkve, igumana Manastira Grgetega arhimandrita Dositeja i brojnih drugih visokih sveštenika.

Pozdravljajući sve prisutne goste i domaćine ove svečanosti episkop budimski Lukijan je posebnu zahvalnost uputio ambasadorki Bosne i Hercegovine (BiH) u Budimpešti Biljani Gutić Bjelici na njenom zalaganju i posredovanju u realizaciji Projekta Nove galerije maketa srpskih manastira, njih desetak, a za koji su sredstva obezbeđena zahvaljujući srpskom članu Predsednistva BiH Miloradu Dodiku.

Nakon svete liturgije, koju su pojanjem uveličali članovi Hora pri voždovačkoj crkvi Svetog Konstantina i Jelene iz Beograda, i uz dirigentsku palicu profesora sa Beogradske bogoslovije Branka Tadića, priređena je i bogata trpeza ljubavi.

Slavske darove za ovu godinu pripremila je porodica Petra Krunića iz Kalaza, a kumstva za narednu godinu prihvatio se Milan Đurić iz Budimpešte.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво