Читај ми!

Završen Letnji kamp za srpsku decu iz regiona

Letnji kamp za srpsku decu iz regiona, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i narodne poslanice u Skupštini Republike Srbije Sanje Lakić, završen je prošle nedelje prijemom dece kod predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Letnji kamp za srpsku decu iz regiona, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i narodne poslanice u Skupstini Republike Srbije Sanje Lakić, završen je prošle nedelje prijemom dece kod predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Prvi ovogodišnji Letnji kamp za srpsku decu iz regiona u trajanju od šest dana, od 04. do 09. jula, koji se sprovodio u Beogradu i Novom Sadu, i koji je ugostio 44 dece uzrasta osnovne škole iz više mesta sa područja Severne Dalmacije i federalnog entiteta u Bosni i Hercegovini, prema rečima samih organizatora uspešno je završen.

Izražavajući zadovoljstvo uspešno završenim Kampom kao i, kako je sama rekla, sjajnim utiscima same dece učesnika ovog kulturno/obrazovnog druženja, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije Sanja Lakić je naglasila da je osnovni cilj manifestacije da deca ojačaju svest o svom nacionalnom identitetu, da se uvere da matica brine o njima i da postoje ljudi koji ih vole i kojima je stalo do njih.

Podsećajući da je ranijih godina već organizovala i sprovodila sličan letnji kamp, sa sličnim programom ali pre svega za srpsku decu sa područja Hrvatske, Lakićeva je pojasnila da se ovoga puta radi o nameri da se ova manifestacija podigne na znatno viši nivo i da ovi kampovi obuhavate srpsku decu iz svih zemalja regiona.

Tokom trajanja kampa deca su imala priliku da posete i velik broj važnih državnih ustanova i institucija, da obiđu neke najvažnije muzeje, spomenike kulture i turističke atrakcije i da na taj način saznaju nešto više o svojoj prošlosti, odnosno srpskoj istoriji i kulturi.

Govoreći o delu aktivnosti kampa koji se odvijao u Beogradu Lakić je izdvojila važnu posetu koju su deca imala Narodnom muzeju, Beogradskoj tvrđavi, zatim prijem od strane zamenika gradonačelnika u Starom dvoru, kao i posetu Ministarstvu spoljnih poslova gde ih je lično primio sam ministar Nikola Selaković, a potom i supruga predsednika države Tamara Vučić koja im je omogućila posetu Muzeju diplomatije.

Kao najvažnije posete koje su ovom prilikom priređene za decu polaznike kampa jeste prijem kod patrijarha srpskog Porfirija, u Hramu Svetog Save, kao i veoma važan prijem sve dece i drugih učesnika kampa, u završnom delu manifestacije, od strane samog predsednika Republike Aleksandra Vučića, u Vili `Mir`, naglasila je Lakićeva.

O delu aktivnosti kampa koji se odvijao u Novom Sadu govorio je direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo koji je istakao da je namera bila da `decu upoznamo i sa turističkim potencijalima Novog Sada, sa prirodnim lepotama Fruške gore ali i sa novosadskim i vojvođanskim institucijama`.

`Letnji kamp je prošao odlično i mi kao organizatori smo zadovoljni`, rekao je Ćutilo istakavši da po reakcijama mališana, posebno kada se mogla videti i pokoja suza pri rastanku poslednjeg dana, da su i oni izuzetno zadovoljni i da su nas već pitali kada ćemo ponovo organizovati sličan kamp`.

Poručujući da će se kamp svakako održati i sledeće godine, jer je namera da on postane tradicija, Ćutilo je istakao da je krajnja namera da se u njega uključe srpska deca iz svih zemalja regiona kako bi ovo postao jedan veliki regionalni kamp u Republici Srbiji`.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво