Читај ми!

In memoriam - Rajko Kornja, Temišvar (1969 - 2021)

Pre dva dana, na veliki hrišćanski praznik Ivanjdan, iznenada nas je napustio naš prijatelj i saradnik, novinar i publicista, promoter slobodnog i profesionalnog novinarstva Rajko Kornja, jedan od najpoznatijih Srba mlađe generacije u Rumuniji.

Kornja je rođen u Novoj Moldavi, u rumunskom okrugu Karas-Severin, uz obalu Dunava. Nakon završenog obrazovanja u Srpskoj gimnaziji Dositej Obradović u Temišvaru, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Titulu doktora nauka stekao je na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru, sa tezom `Jezik mržnje - medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji.

Osim što je radio kao novinar u srpskim i rumunskim medijima u Rumuniji, godinama je sarađivao i sa našim Programom za dijasporu RTS-a, pa ga najčešće pamtimo po sjajnim pričama-prilozima za emisiju `Srbija na vezi - region`, o aktuelnim dešavanjima vezanim za život i rad srpske zajednice u Rumuniji.

Bio je aktivan i u Savezu Srba u Rumuniji, pre svega kao dugogodišnji direktor medija i glavni i odgovorni urednik nedeljnika `Naša reč`, kao i magazina `Novi temišvarski vesnik`.

Kada je reč o medijskoj karijeri treba reći da je bio uspešan ne samo kao televizijski novinar već i kao novinar i urednik u pisanim medijima, ali i kao snimatelj, realizator i televizijski producent. Autor je većeg broja značajnih dokumentarnih filmova, o srpskom vekovnom trajanju na području današnje Rumunije, kao autor više knjiga, publicističkih dela, pre svega vezanih za oblast medija.

Osim angažmana u medijima na srpskom jeziku Kornja je bio veoma angažovan i uspešan i u samim rumunskim medijima, tako da je bio član Upravnog odbora rumunskog javnog servisa, u svojstvu predstavnika manjina, zatim glavni i odgovorni urednik Informativne redakcije Regionalnog rumunskog javnog servisa, sa sedistem u Temišvaru, zatim i direktor Prvog programa rumunske nacionalne televizije (TVR1). Osnivač je Saveza novinara iz medija etničkih manjina u Rumuniji.

Uvek je sa ponosom pričao o svojoj supruzi Liji i ćerkama Tijani i Aleksandri.

Za neke ljude saznamo koliko su bili veliki i važni tek kada odu. Tako je i sa Rajkom Kornjom.

Počivaj u miru dragi naš prijatelju i neka ti je večna slava.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво