Читај ми!

10. jul - Dan Nikole Tesle u Ontariju

Na inicijativu Toma Rakočevića, člana provincijskog Parlamenta iz redova Nove demokratske partije (NDP), na sednici od 3. juna održanoj u Torontu, 10. jul, dan rođenja velikog svetskog naučnika, proglašen je Danom Nikole Tesle u Ontariju (Kanada). Zakon, koji je stupio na snagu odmah, potpisala je Elizabet Doudsvel, zamenik guvernera za najveću i najmnogoljudniju provinciju u Kanadi.

"Zakon o proglašenju Dana Nikole Tesle u Ontariju dobio je Kraljevsku saglasnost, tako da će se svakog 10. jula slaviti dostignuća ovog velikog srpsko-američkog vizionarskog naučnika i inženjera. Sve je išlo munjevitom brzinom kroz najviše zakonodavno telo provincije Ontario, drugo i treće čitanje predloga zakona kao i Kraljevska saglasnost, sve se dogodilo praktično za dva dana, što je retkost za bilo koji zakon.

Zakon o Danu Nikole Tesle dobio je snažnu i jednoglasnu podršku, pošto su narodni poslanici u zanosu govorili o uticaju Nikole Tesle ovde u Ontariju i širom sveta, a delili su i mnoge pozitivne izjave i priznanje srpske zajednice ovde u Ontariju. Sa ovim važnim proglašenjem na nama je da budemo i odlučni i kreativni u svojim idejama i projektima da širimo ideje Nikole Tesle, jednog od najvećih i najuticajnijih svetskih umova koji su ikada postojali. Neka njegov život i delo budu inspiracija za buduće generacije", kaže Tom Rakočević.

Odluka Parlamenta Ontarija da se 10. jul proglasi Danom Nikole Tesle u Ontariju, rezultat je zalaganja brojnih pojedinaca i društvenih organizacija, prvenstveno iz srpske zajednice u Kanadi, koji su proteklih godina aktivno delovale da se ime Nikole Tesle postavi na pijedestal koji mu i priliči.

Kad je Hamilton u pitanju, posebne zasluge u negovanju imena i dela Nikole Tesle imaju NTEC i predsednik ove organizacije Veroslav Vik Đurđević. Sa ovim važnim proglašenjem na nama je da budemo i hrabri i kreativni u svojim idejama i projektima da širimo ideje Nikole Tesle, jednog od najvećih i najuticajnijih svetskih umova koji su ikada postojali. Neka njegov život i delo budu inspiracija za buduće generacije.

"Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju važan je korak ka uvođenju Nikole Tesle u obrazovni sistem Ontarija. Jedna od ključnih poruka Parlamentu Ontarija od članova ovog zakonodavnog tela bila je potreba za školovanjem mlade generacije", kaže Veroslav Vik Đurđević.

„Ovo bi mogla da bude prilika da škole širom Ontarija prepoznaju Dan Nikole Tesle i iskoriste ga za šire naučno obrazovanje. Nikola Tesla Education promoviše upravo taj element od našeg osnivanja 2015. Dosegli smo hiljade učenika i ustanovili još stotine nagrada i stipendija sa imenom Nikola Tesla. Ovim novim razvojem nadamo se da će školski odbori i prosvetni radnici delovati po preporuci zakonodavnog tela Ontarija. Studenti zaslužuju da ih Teslino delo obrazuje", rekla je Monikue Tailor, MPP Hamilton Mountain, tokom debate.

"Treći jun 2021. će ostati upamćen kao izuzetno značajan dan za srpsku zajednicu, ali i za sve građane Ontarija, koji će imati prilike da obeležavaju 10. jul, dan rođenja velikog genija srpskog porekla, kao Dan Nikole Tesle širom Ontarija. Nikada ne treba meriti i upoređivati zasluge učesnika u postizanju ovako velikog uspeha srpske zajednice u Ontariju i Kanadi, jer treba svi da budemo ponosni na postignuti rezultat, kao i na potvrđeno jedinstvo zajednice.

Ipak, razumljivo je da za Zakon o proglašavanju 10. jula za Dan Nikole Tesle u Ontariju mora da se oda priznanje poslaniku ontarijskog parlamenta Tomu Rakočeviću, poslaniku srpskog porekla. Njegov politički i poslanički angažman, uz veliku podršku predstavnika srpske zajednice, omogućio je da Zakon bude usvojen. To je još jedan dokaz da je učešće predstavnika naše zajednice u političkom životu Kanade važan instrument za promociju ideja i vrednosti srpske zajednice.

Istovremeno, ne treba da zaboravimo da se 10. jul već dugo obeležava kao Dan Nikole Tesle u Najagra Folsu, što potvrđuje da su inicijative naših građana, koje su vredne svake pohvale, ipak živele na prostoru Ontarija, ali su sada, usvajanjem zakona, dobile svoj pravi pečat i dimenziju. Radovalo bi me da se ovaj datum svečano obeležava širom Ontarija i Kanade, jer je genijalni um Nikole Tesle učinio lakšim život svim ljudima na svetu", kaže Njegova Ekselencija Dejan Ralević, ambasador Srbije u Kanadi.

"Proglašenje Zakona o Danu Nikole Tesle u provinciji Ontario, u ovom trenutku, predstavlja vrhunac kada je u pitanju odavanje pošte u Kanadi ovom čuvenom naučniku srpskog porekla.

Zahvaljujući Nikoli Tesli, Kanada je prva zemlja u svetu koja je imala tu privilegiju da koristi naizmeničnu struju koja je mogla da se distribuira na velike daljine.

Veoma važno za srpsku zajednicu u Ontariju i Kanadi, ali i za sve Srbe u svetu je činjenica da je u obrazloženju Zakona o Danu Nikole Tesle, napisano da je Nikola Tesla naučnik srpskog porekla, što suštinski menja sliku o Srbima, pre svega u Kanadi.

Zakon o Danu Nikole Tesle u Ontariju je rezultat zajedničkog rada člana provincijskog parlamenta Toma Rakočevića i njegovih saradnika, svih ljudi i organizacija u Kanadi i Generalnog konzulata Republike Srbije u Torontu, koji su na bilo koji način doprineli veličanju lika i dela Nikole Tesle, počev od opštinskog, gradskog i sada po prvi put na provincijskom nivou.

Član provincijskog Parlamenta Ontarija Tom Rakočević, kome pripada najveća zasluga je, međutim, svojim ubedljivim nastupom u Parlamentu predstavio ne samo predlog Zakona o Danu Nikole Tesle, već je na najlepši način predstavio Srbe, kao naciju i vrlo važan činilac kanadskog društva.

Inicijativom Toma Rakočevića u realizaciji donošenja pomenutog zakona, srpska zajednica u Ontariju je dobila snažan zamah u jačanju svoje pozicije u kanadskom društvu, kakav odavno nije imala", kaže Vasilije Petković, generalni konzul Republike Srbije u Torontu.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво