Читај ми!

Devet godina muzeja Reganovih

Biljana Regan i njen suprug Džon nastavljaju sa ispisivanjem novih stranica svoje folklorne bajke. U nedelju, šestog dana juna, proslavili su devetu godišnjicu od osnivanja neformalnog muzeja etno-predmeta sa prostora Balkana u Merilendu, SAD.

Ovu svečanost u njihovoj kući u Silver Springu uveličali su, kao i svakog proleća, verni saradnici i prijatelji, uključujući i goste iz Ambasade Srbije, koji ih ni u najgore pandemijske dane nisu napuštali.

Postavka nošnji, nakita i drugih vrednih starina iz Biljanine bogate zbirke imala je odgovarajući red, a slično je bilo i sa jelovnikom. Sve u znaku zavičaja, predanja predaka i zaveta potomaka. Poput neke nevidljive ruke rasprostrla je ljubav prema korenima ćilim svakojakih šara po domu i dvorištu. Oni koji su bili prisutni vele da su atmosferu skupa začinili i porodični pas Džindžer, poj cvrčaka i šumovi ostalih pitomih stanovnika okolnog zelenila.

Korpus Biljaninih aktivnosti u cilju promocije južnoslovenske baštine objedinjen je nazivom Udruženje za očuvanje balkanske tradicije i kulture u SAD. Kroz njega Biljana sarađuje sa brojnim pojedincima i organizacijama iz matice i rasejanja, uvećava fond lične riznice, a usput brižno popisuje i klasifikuje.

One koji bi da o nastanku ove kolekcije saznaju više, mogu da u nastavku zbornika emigrantskih priča "Zašto smo otišli", koji je pod imenom "Na raskrsnici" priredila Gordana Petković Laković, pročitaju i kratku autobiografiju Biljane Regan "Valjda je to moja sudbina".

Naredne, 2022. godine, Biljana i Džon obeležiće jubilej: deceniju postojanja muzeja, ali i bračne zajednice Regan.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара