Читај ми!

Vlastimir Vujić dobitnik nagrade "Svetozar Miletić"

Ambasada Srbije u Budimpešti je 10. maja nakon više meseci prinudne pauze zbog pandemije, ponovo otvorila svoja vrata za javnost i bila domaćin svečanog programa povodom dodele memorijalne medalje Svetozar Miletić profesoru Vlastimiru Vujiću iz Budimpešte.

U ovom velelepnom zdanju na samom uglu bulevara Andraši i Doža Đerđa sa pogledom na Trg Heroja, sakupili su se svi poštovaoci rada ovogodišnjeg laureata Vlastimira Vujića, a program je otpočeo stihovima Miletićeve „Srpske pesme" u izvođenju dramske umetnice Tine Čorić.

U službenom odsustvu ambasadora Republike Srbije Ivana Todorova prisutne je pozdravila Barbara Avdalović, ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Budimpešti.

„Naša želja je da srpska dijaspora u svetu i Srbi u regionu, u diplomatsko konzularnim predstavništvima Srbije vide svoju kuću, kojoj treba da se obrate za pomoć i rešavanje problema u stranoj državi, dobijaju informacije o matici i ostvare svoje obrazovne, kulturne i druge pojedinačne i grupne interese. Dozvolite mi još jednom da laureatu profesoru Vujiću kao pripadniku srpske zajednice u Mađarskoj, čestitam na ovom prestižnom priznanju za njegov dugogodišnji rad i aganžman uz želju da mu ovo priznanje bude dodatni motiv i u budućem radu", rekla je Barbara Avdalović, ministar savetnik u Ambasadi Srbije u Budimpešti.

Medalju Svetozar Miletić od 2013. godine dodeljuje Udruženje Srba u Slovačkoj, a ustanovljena je sa ciljem da doprinese promociji srpske kulture i razvijanju prijateljskih odnosa među narodima. Tim povodom u Budimpeštu je doputovao i prvi čovek Srba u Slovačkoj Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj.

Svetozar Miletić je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka, a o njegovom životu i delu mnogo je pisano. Stane Ribič je u svom obraćanju izneo manje poznate detalje iz Miletićevog života i osvrnuo se na period koji je proveo u Slovačkoj, a koji je, primetio je Ribič, najbolje opisao dr Nebojša Kuzmanović u svom delu „Romantizam u srpsko - slovačkim vezama".

„Miletić je ušao u političku istoriju kao veliki borac za narodna prava i slobodu Srba, Slovaka i Rumuna u nekadašnjoj Ugarskoj. Postao je vrlo popularan i omiljen u slovačkom narodu. Njegovo ime se pominjalo s velikim poštovanjem širom Slovačke. Svetozar Miletić je zajedno sa Đorđe Stratimirovićem, vođom srpskih ustanika u Vojvodini postao počasni građanin Martina. U tom gradu se i danas nalazi sedište Matice Slovačke koja je inače osnovana po uzoru na Maticu srpsku. Prilikom nasilnog zatvaranja Matice slovačke 1875. godine Miletić je kao srpski narodni poslanik u Ugarskom parlamentu žestoko protestvovao protiv tog čina. Njegov protest se čuo u Evropskoj javnosti. Kao znak poštovanja i zahvalnosti tih godina su se medalje sa Miletićevim likom delile po Slovačkoj. Sa jedne strane slavljen a sa druge gonjen", rekao je Ribič, koji je član i Odbora za nacionalne manjine u Savetu Vlade Slovačke Republike

Nakon uvodnih reči pročitao je i obrazloženje zbog kojeg je memorijalna medalja koja nosi ime Svetozara Miletića upravo pripala Vlastimiru Vujiću, profesoru iz Budimpešte.

„Vlastimir Vujić je narodnosno, institucionalno i pojedinačno prvi povezao Srbe u Mađarskoj sa Srbima u Slovačkoj Republici. Ta saradnja traje do današnjeg dana i bila je vrlo aktivna sve dok nije nastala korona. Vlastimir Vujić je kao svedok i kao učesnik redovno pratio rad Srba u Slovačkoj počev od dobijanja statusa nacionalne manjine u Slovačkoj, Meseca srpske kulture, preko postavljanja spomen ploča jugoslovenskim ratnim pilotima u Sliaču, potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu među srpskim organizacijama, upisivanja srpskog jezika u Evropsku povelju manjinskih jezika i drugo. Pisao je i izveštavao o redovnim aktivnostima Udruženja Srba u Slovačkoj koji se tiču obnove srpskog zarobljeničkog vojnog logora iz Velikog rata u Velikom Međeru i na kome je sahranjeno preko 6000 srpskih mučenika, kao i o obnovi srpskog groblja i srpske crkve u Trnavi. Za promovisanje srpske kulture, dugogodišnju saradnju, razvoj novinarstva, informisanja i sporta Srba u rasejanju Vlastimiru Vujiću - Srpskom vitezu se na osnovu Pravilnika o dodeli memorijalne medalje "Svetozar Miletić" dodeljuje ova medalja", zaključio je Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj i svečano uručio nagradu ovogodišnjem dobitniku Vlastimiru Vujiću.

Do sada je ovo ugledno prizanje dodeljeno dr Nebojši Kuzmanoviću - za kulturnu saradnju dva naroda, Marku Lopušini, novinaru za razvoj novinarstva i informisanja o Srbima u rasejanju, akademiku Janu Jankoviču, prevodiocu, za izuzetan doprinos u razvijanju srpsko - slovačkih odnosa, Igoru Furdiku, ambasadoru, za razvoj Srpsko slovačkih odnosa i dr Janu Čarnogurskom jednom od članova vlade koji je glasao protiv preleta NATO bombardera preko teritorije Slovačke 1999 godine.

Memorijalna medalja „Svetozar Miletić" je prema rečima ovogodišnjeg laureata Vlastimira Vujića njegovo najdraže priznanje, a ima ih mnogo, koje je, kako kaže „i priznanje koje pripada i srpskoj zajednici u Mađarskoj".

„Istorijska saga o Svetozaru Miletiću će uvek živeti u imenu naroda (i ne samo srpskoga, već i ostalih) bez obzira na vrlo vidljivo i ovodobno pitanje: Da li danas sa podsmehom i nevericom pričamo o ljudima koji su spremni da se žrtvuju za svoje ideale? Ali, nipošto ne treba zaboraviti da se istorijska i politička scena na ovim prostorima vekovima ponavlja i da upravo zato Svetozar Miletić deluje kao savremeni junak koji se suočava sa pritiscima moćnih, koji sprečavaju slobodu mišljenja, različitosti, stvaraju i prekrajaju istoriju, poništavaju teritorijalni integritet i suverenitet država...!", rekao je Vujić prilikom preuzimanja nagrade i zahvalio se Udruženju Srba u Slovačkoj na poverenju i Ambasadi Srbije u Mađarskoj.

Nakon svečane dodele prisutni su se još jedno vreme zadržali u salonu Ambasade Srbije u Budimpešti i uz prigodno posluženje sumirali utiske.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се