Читај ми!

London: Onlajn konferencija o genocidu u NDH

U susret 80. godišnjici od "ustaškog konačnog rešenja", a na Dan proboja jasenovačkih zatočenika 22. aprila, Fondacija za sećanje na Jasenovac i Holokaust održala je u Londonu virtuelnu konferenciju na engleskom jeziku o genocidu nad Srbima, Jerejima i Romima počinjenu od ustaške NDH tokom Drugog svetskog rata.

Na ovoj Konferenciji, prof. dr Gideon Grajf, ekspert za Aušvic, sudski veštak Države Izrael koji je pomogao Mosadu u lociranju Josefa Mengelea, održao je predavanje o sličnostima i razlikama Aušvica i Jasenovca, napominjući da je ustaško "konačno rešenje" počelo 6 meseci pre "nacističkog konačnog rešenja", 28. aprila u Gudovcu kod Bjelovara.

Prof. Grajf je potom zamolio direktorku Fondacije, Draganu Tomašević da se obrati prisutnima i upozna ih sa stradanjem svoje porodice. Tomašević je publiku upoznala sa pokoljem u selima Šargovac, Drakulić, Motike, Rudnik Rakovac i osnovnoj školi u Šargovcu, koji je ujedno i bio najmasovniji jednodnevni zločin na teritoriji NDH van koncentracionih logora, gde je na kućnom pragu, bez ijednog ispaljenog metka život izgubilo 2370 staraca i žena, a među njima i 551 dete. Objašnjena je i uloga katoličkog pokreta Križara, koju je na pokolj ovih sela predvodio fratar Filipović Majstorović zajedno sa 12 ustaša Pavelićeve 2. tjelesne bojne.

 Menadžment Muzeja Holokausta uvredljivo o Srbima

Gledaocima se obratio i Obrad Kesić, šef predstavništva R. Srpske u Vašingtonu, koji je publiku upoznao sa raznim aktivnostima koju Republika Srpska preduzima u vezi Kulture sećanja, a posebno sa Deklaracijom međunarodne komisije koju je Narodna skupština R. Srpske usvojila 2016. godine o genocidu nad Srbima u NDH tokom Drugog svetskog rata.

Najviše pažnje je privuklo njegovo lično iskustvo iz 2001. godine kada je delegacija R. Srpske u kojoj je i Kesić bio član, na sastanku sa Holokaust muzejom Vašingtona molila Muzej da ne prosleđuju jasenovačku arhivu Hrvatskoj u kojoj se se nalazile i lične stvari srpskih zatočenika.

Kesić je objasnio da je ovu arhivu tokom odbrambeno-otadžbinskog rata srpska vojska spasila od potpunog uništenja i godinama je čuvana na različitim lokacijama. Muzej Holokausta je bio obavezan Međunarodnim zakonom da tu arhivu vrati Hrvatskoj. Međutim, delegaciju iz Srpske, kao i sve slušaoce izlaganja g. Kesića, šokirala je izjava menadžmenta Muzeja Holokausta u kojoj su srpskim predstavnicima rekli da "problem sa vama Srbima je taj što ste opsednuti istorijom."

 Nada da će Skupština usvojiti Rezoluciju 

Virtuelna publika je imala prilike da postavlja i pitanja, a najviše pažnje je privukla aktuelna Rezolucija preživelih logoraša koju su, kao simbolični i poslednji proboj, podneli Narodnoj skupštini Srbije na razmatranje, po ugledu na Deklaraciju usvojenu u Republici Srpskoj. Ostaje nada da će Republika Srbija, po ugledu na Republiku Srpsku, usvojiti Rezoluciju u kojoj, sa 80 godina zakašnjenja, priznaje genocid sopstvenog naroda počinjenog od ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

Napominjemo da je čika Gojko Rončević, preživelo dete iz Jastrebarskog i pokretač ove Rezolucije, uz koordinaciju Fondacije - iz dijaspore dobio podršku preko 100 udruženja, privatnih lica, te poznatih ličnosti, a prema grubim procenama do sada je oko 800.000 osoba ovu Rezoluciju podržalo iz čitavog sveta.

Virtuelnu konferenciju Fondacije je pratilo više hiljada zainteresovanih, a direktno je prenošena i od IN4S Portala.

Takođe, uoči 106. godišnjice od genocida nad Jermenima, u Americi je 23. i 24. aprila ekskluzivno prikazan dokumentarni film "Zaboravljeni genocidi - grijeh tišine", u kojem se povlače paralele između genocida nad Jermenima i genocida nad Srbima.

Beliku pažnju je na socijalnim mrežama 22. aprila izazvao i Grejam Vilijam Filips, britanski novinar sa kratkim videom o Jasenovcu i stradanju preko 500 000 Srba. Ovo je jedan od videa u serijalu koji će g. Filips, u saradnji sa Fondacijom da uradi na ovu temu.

Link za konferenciju "Skriveni genocid" Fondacije možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=htrBnZEHY_g

Link za "Zaboravljeni genocidi - grijeh tišine" od TV kuće Rusija danas (RT) možete pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=7TtdLeCBXVo

Link za "Evropski neznani logor smrti Jasenovac", britanskog novinara i vlogera Grejama Vilijam Filipsa https://www.youtube.com/watch?v=6ajv9Ee7lNc

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво