Читај ми!

Zakonom zaštititi ćirilicu u Crnoj Gori

Ćirilica u Crnoj Gori danas ima status samo dozvoljenog pisma ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg, što je ne samo protivno važećem Ustavu ove zemlje, već i za posledicu ima da je ćirilica skoro potpuno nestala iz javne upotrebe u ovoj državi.

Srpski nacionalni savjet Crne Gore (SNS) je u otvorenom pismu javnosti upozorio da se danas ćirilica gotovo potpuno potisnula iz javne upotrebe i da se sva zvanična državna i administrativna korespodencija vodi na latinici, kao i da su svi nazivi ustanova, institucija, škola, svi putokazi i nazivi ulica ispisani latinicom.

Ukoliko bi se nastavio ovakav trend ćirilica bi u veoma kratkom vremenu naprosto nestala sa prostora Crne Gore, navodi se u pismu i naglašava da bi tako nešto bilo ne samo diskriminatorski čin prema onom delu stanovništva koje to pismo doživljava kao jedan od najvažnijih činilaca svog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta, nego je to nezapamćeno anticivilizacijsko nasilje nad ukupnom istorijom i kulturom Crne Gore.

Podsećajući da je ćirilicom „napisana naša najpoznatija knjiga Miroslavljevo jevanđelje, koju je Unesko uvrstio u ediciju Pamćenje sveta, kao jedno od najvrednijih civilizacijskih dobara, takođe i Oktoih i druge knjige iz Crnojevića štamparije, u pismu se podseća „da smo se ćirilicom upisali među civilizovane (slovesne) i istorijske narode Evrope i sveta, kao i njome ispisali sve naše kulturne tragove".

Takođe su svi listovi i časopisi, sve novine radnih organizacija, godišnjaci CANU, udžbenici i đačke lektire i mnogi drugi koji su izlazili u Crnoj Gori, skoro do kraja 20. veka štampani su ćirilicom, kaže se u saopštenju.

Imajuću u vidu sve navedeno, kao i da bi se ostvarilo ono što je Ustavom Crne Gore, čl. 13, garantovano, SNS je uputio zahtev da se kroz inicijativu poslanika nove parlamentarne većine uvrsti u skupštinsku proceduru i usvoji predlog Zakona o zaštiti ćiriličnog pisma u Crnoj Gori, i ujedno dostavio Predlog tog Zakona svim poslaničkim klubovima parlamentarne većine na daljnu proceduru.

Na kraju se pisma, koje je potpisao predsednik SNS dr Momčilo Vuksanović, izražava nada da će se sadašnjom promenom vlasti u Crnoj Gori, omogućiti striktno poštovanje ustavnih normi i potrebna demokratičnost, koja bi morala pružiti mogućnost ostvarivanja legitimnih prava i dovesti do smirivanja ozbiljnih tenzija.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво