Читај ми!

Rezultati istraživanja “Teslin narod - Matica i dijaspora na istom putu“

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije i Srbije organizovala je 13. februara onlajn konferenciju "Teslin narod", posvećenu odnosima matice i dijaspore.

Spremnost da ulaže u svoju otadžbinu iskazalo je 70 odsto pripadnika srpske dijaspore a 74 odsto ispitanika iz matice i dijaspore smatra da bi naši sunarodnici iz rasejanja trebali da imaju makar ravnopravan ako ne i povlašćen status prilikom investiranja u Srbiji i Republici Srpskoj. Veoma velika većina ispitanika (93 odsto) izrazila je uverenje da bi deca naših ljudi, a koja su rođena u inostranstvu, trebalo da imaju ista prava na školovanje u matici, kao i deca građana Srbije a njih više od 87 odsto misli da dijaspora treba da ima pravo glasa u matičnoj zemlji. Uporedo sa regulisanjem biračkog prava, 90,8 odsto anketiranih misli da je potrebno ponovo oživeti rad Skupštine dijaspore koja bi trebalo da ima svoje predstavnike u Narodnoj skuštini Srbije, ali i da se našim sunarodnicima u dijaspori omogući elektronsko glasanje, što je stav 85 odsto ispitanika - najvažniji su zaključci istraživanja sociologa, psihologa i komunikologa iz Srbije, zemalja u regionu i srpske dijaspore a kojim su koordinirali Teslina naučna fondacija iz SAD i Srbije.

Svoje viđenje mogućnosti za saradnju matice i dijaspore na ovoj onlajn konferenciji izneli su Nikolina Milatović Popović, vd zamenika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, novinar i publicista Marko Lopušina, Jovana Ružičić, osnivač Centra za mame i mreže „Repats Srbija", povratnici iz Amerike Boris Šimurina i Tereza Krofvord, naša sunarodnica iz Toronta Juliana Pandurević, inicijator peticije u vezi sa filmom „Dara iz Jasenovca", profesor univerziteta u Meksiku dr Višeslav Simić, predsednik pokreta GEPS i profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu dr Jovan Filipović, osnivač i predsedavajuća Srpsko-američke glasačke alijanse prof. dr Olga Ravasi, profesor filozofije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu dr Časlav Koprivica, glavni urednik Informativne službe Srpske pravoslavne crkve prezviter Oliver Subotić, predsednik Tesline naučne fondacije SAD Nikola Lončar, kao i mnogobrojni predstavnici organizacija Srba u matici, regionu i širom dijaspore.

Projekat istraživanja „Teslin narod - Matica i dijaspora na istom putu" podržala je i sufinansirala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a potpuni uvid u celokupno istraživanje svi zainteresovani će uskoro imati na zvaničnoj veb platformi Teslin narod (teslaspeople.com) gde će moći dodatno da se informišu i saznaju kompletne rezultate po oblastima istraživanja.

Konferenciju Teslin narod u celosti možete pogledati na linku https://youtu.be/NQluMm6aZ7M

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво