Читај ми!

Ponosni na naše đake

Iako je ova školska godina potpuno drugačija od svih drugih, prilagođavajući se radu u novim uslovima, đake dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg ne sprečava da realizuju veliki broj vannastavnih aktivnosti.

U okviru toga, tim nastavnika srpske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg motiviše svoje učenike da kroz različite aktivnosti iskazuju svoje kreativne potencijale. Dug je put od ideje do realizacije, od prvog poteza olovke, preko učešća na konkursu i na kraju nagrade. Put mašte i kreativnosti, kojim deca prolaze tokom stvaranja svojih radova, takođe je i put obrazovanja, na kojem deca uče i stiču nova saznanja.

Nesebičan trud učenika i mnogobrojna učešća na konkursima i ovog puta su urodili plodom i odličnim rezultatima koji su postignuti.

Jedna od učenica koja je osvojila prvu nagradu na literarnom konkursu „Sveti Sava, princ i prosvetitelj" je Mia Paležević. Svoje radove piše perom ljubavi. Iako ima svega 11 godina, njeni radovi mogu biti konkurencija i starijim učenicima.

"Mia je mirna, tiha devojčica. Veoma je vredna, odgovorna i sa velikom ozbiljnošću pristupa zadacima koji joj se postavljaju. Ona često sve što vidi oko sebe prenese na papir. Mia poseduje sposobnost da svoje misli na emotivan, iskren i jedinstven način pretoči u rečenice, kako na svom maternjem tako i na nemačkom jeziku. Ali kada to čini na svom jeziku, utkana je u sve te priče ljubav prema svojoj domovini i svemu što je podseća na njen narod", zaključuje Tatjana Popović, Miina nastavnica.

I dok i dalje vredno piše, Mia objašnjava koliko ju je ova nagrada obradovala: „Volim da čitam pesme, ali više volim da pišem priče. Iznenađena sam i srećna zbog osvojene nagrade, posebno zato što moji drugari u Nemačkoj ne znaju ko je bio Sveti Sava. Ali sada, kada im se budem pohvalila, biće mi veoma drago da i oni čuju priču o njemu i koliko je on dobra činio."

Miina majka i njena najveća podrška istakla je:

„Kao pravoslavni hrišćani, iako živimo daleko od svoje domovine, veoma nam je važno da negujemo prave vrednosti, da učimo decu temeljima pravoslavlja i našoj istoriji, a veoma važnu ulogu u tome ima dopunska škola na srpskom jeziku. Meni lično sama nagrada ne znači puno, ali se svakoj nagradi veoma obraduju Miine bake, deke i tetke koji žive u Srbiji. Trud koji deca ulažu meni vredi mnogo više. Drago mi je da se naša deca u dijaspori bave tim temama, da su u tom smislu kreativna, a naročito u ovo teško vreme. Hvali Miju i učiteljica u nemačkoj školi da lepo piše, ali kada ona uspe da se izrazi na svom maternjem jeziku, to je za mene lično najveća nagrada".

Da voli da piše pesme, pokazao nam je Damjan Šljuka, učenik 3. razreda dopunske nastave na srpskom jeziku u Štutgartu. On je na konkursu „Sveti Sava, princ i prosvetitelj" dobio pohvalu za svoj literarni rad. Da se trud i upornost isplate, uverio se i sam Damjan. Dečak čistog srca, baš kao i njegove pesme, najradije voli da stihove koje napiše prvo podeli sa članovima svoje porodice. Kolika su podrška njemu njegovi najmiliji, podelila je sa nama mama Dragana:

„Damjan zna da uvjek rado slušamo njegove stihove koje često piše uz neke svoje šale, kojima se tada svi zajedno smejemo, a stihove koji tada nastanu od srca podržavamo i bodrimo. Kroz pjesmu djeca mogu najlakše da savladaju jezik. Dok su naša djeca bila mala, mi smo sa njima izmišljali pjesmice, dok im je tata svirao na gitari, tako da smo uz igru njegovali smisao za slaganje stihova." To je sigurno i ključ uspeha, koji je pred Damjanom.

Da učenici pored pisanja pesama i priča vole i da slikaju i crtaju, pokazale su učenice nastavnice Jovane Knežević, Kristina Bresnopoljac i Nikolina Dugić. Tema konkursa "Sveti Sava, princ i prosvetitelj" inspirisala je učenice da kroz likovni rad izraze svoj talenat, nadahnute mislima o našem prvom prosvetitelju i učitelju.

Nikolina Dugić, učenica iz Štutgarta, dobila je pohvalu za svoj rad. Učenica je petog razreda dopunske nastave na srpskom jeziku, redovan je učenik i rado učestvuje u svim aktivnostima srpske dopunske škole.

"Obradovala sam se kada sam čula za konkurs. Pošto sam već naslikala ikonu Svetog Nikole, naše krsne slave, poželela sam da naslikam i Svetog Savu. Veoma sam ponosna i uzbuđena što je baš moj rad pohvaljen i što je moja slika objavljena u novinama. Jako sam srećna", rekla je Nikolina.

Kristina Bresnopoljac sa svojim radom takođe je učestvovala na konkursu "Sveti Sava, princ i prosvetitelj", na kojem je osvojila drugu nagradu.

Kristina je učenica devetog razreda nemačke škole. Sa svojim mlađim drugarima redovno prisustvuje nastavi srpske dopunske škole, kao i časovima koji se održavaju onlajn. Željna znanja i veoma aktivna na časovima dopunske nastave, Kristina je veliki uzor i primer svojim drugarima.

"Razlog zbog kojeg sam odlučila da naslikam ikonu Svetog Save jeste moja ljubav prema slikanju i umetnosti. Imamo puno ikona u kući, a svaka me na drugačiji način fascinira, pa mi je ovo takmičenje bilo neka vrsta izazova, kao i prilika za novo iskustvo. Sveti Sava je zaštitnik naših škola. Kao prvi prosvetitelj pomogao nam je da budemo otvoreni za sve što nam svet nudi. Zahvaljujući njemu, danas smo svi mudriji i obrazovaniji. Zato mi je bila velika čast da naslikam ovaj rad i na taj način izrazim zahvalnost za sve što nam je Sveti Sava pružio", rekla je Kristina.

U vezi sa tim, nastavnica Jovana Knežević sa nama je podelila svoja iskustva i zapažanja:

"Učenici se veoma raduju svakom vidu potvrde i pohvale za ono što rade, a posebno ih raduje kada ugledaju ponos na licima svojih roditelja. Trudiću se da i dalje motivišem svoje učenike da svoje misli i osećanja izraze kroz pisanu reč ili likovni izraz. Vrlo sam zadovoljna napretkom svojih učenika. Posebno me raduje interesovanje koje pokazuju za  učešće u raznim vannastavnim aktivnostima, u kojima svaki učenik ličnim pečatom može dokazati da je najveće bogatstvo ono koje čovek ima u svom umu i srcu, a koje niko ne može da oduzme. "

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво