Читај ми!

Pogled u srednjovekovnu Srbiju

Edukativna radionica o srpskim vladarkama i dobročiniteljkama u organizaciji SAVA onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije biće održana u subotu 20. februara od 10 časova jednim delom iz prostora RTS Kluba gdeje postavljena izložba kostima iz serije Nemanjići rađanje kraljevine”.

Zainteresovani mališani iz Srbije i deca iz naše dijaspore odlaskom na sajt ove škole mogu da preko Zuma učestvuju u razgovoru sa autorom kostima serije RTS o Nemanjićima Stefanom Savkovićem i sa Aleksandrom Mihajlović, autorkom knjige o srpskim princezama.

Tu će se upoznati sa tri istaknute srpske vladarke i dobročiniteljke: Jelenom Anžujskom, kneginjom Milicom i Simonidom, vladarkama koje su uspele da svojim bogougodnim delima pomognu srpskom narodu i ostave neizbrisiv trag.

Govoriće se o njihovoj mudrosti, snazi u teškim vremenima, snalažljivosti i nepokolebljivosti, osobinama koje ih čine posebnim. Neće se zanemariti ni njihova ženska ni majčinska strana. Deca se saznati kako su odgajale svoju decu, sa kakvim problemima su se suočavale, kako su se ponašale, ali i kako su se oblačile i negovale.

"Zato ćemo se direktno uključiti na jednu izuzetnu izložbu koja se tokom februara održava u prostorijama RTS kluba u Beogradu. Reč je o izložbi kostima vladarki, vladara, ratnika i crkvenih velikodostojnika koji su korišćeni u seriji Nemanjići - rađanje kraljevine. Deca će moći da vide vladarsku odeću Stefana Nemanje, ratničku opremu Stefana Prvovenčanog, svečanu odoru arhiepiskopa Save, svakodnevne haljine Nemanjine supruge Ane, kao i Evdokije i Ane Dandolo - prve i druge žene Stefana Prvovenčanog", poručuju iz onlajn škole Sava.

O kostimima i načinu odevanja u srednjovekovnoj Srbiji, govoriće autor kostima Stefan Savković, a deca će moći i da postavljaju pitanja. Uz kostime, biće prikazane i replike srednjovekovnog oružja, oruđa i nakita, napravljenog za snimanje serije.

Deca će moći i da pokažu svoju zainteresovanost za ovu temu, tako što će nacrtati omiljenu srpsku princezu, napraviti svoj kostim ili napisati pismo jednoj od srpskih vladarki.

Sava onlajn škola zove svu decu da im se pridruže u ovom nezaboravnom vremeplovu i zajedničkom putu do srednjeg veka. 

Svi koji žele da prisustvuju radionici mogu da se prijave putem sajta škole SAVAedu.com

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво