Читај ми!

Slobodan Trkulja pred milijardu gledalaca u Kini

Muzičar i kreativni ambasador nacionalne platforme "Srbija stvara" Slobodan Trkulja i njegov sastav "Balkanopolis" učestvovali su u najvećem multinacionalnom televizijskom programu "Karneval puta svile" i "Prolećni festival Gala 2021" u Kini, saopštili su iz te platforme u Beogradu.

Spektakl šou program je pratilo više od milijardu gledalaca, što ga čini najgledanijim TV formatom na svetu.

Prolećni festival najvažniji je tradicionalni festival u kineskoj kulturi kojim se obeležava prvi dan proleća i Male Nove godine prema kineskom lunarnom kalendaru.

Tom prilikom, 3. i 4. februara, u organizaciji Odeljenja za međunarodnu saradnju Nacionalnog radija, Televizijske uprave (NRTA) i Shaanki Media Convergence, emitovan je maratonski multinacioni medijski program Karneval puta svile i Prolećni festival Gala 2021 u mestu Shaanaki u severnoj provinciji Kine, u kojem je pored mnogobrojnih umetnika iz celog sveta učestvovao i "Balkanopolis".

Program je ambiciozno emitovan čak 27 sati bez prestanka, u 36 zemalja širom sveta, na pet kontinenata, a emitovalo ga je više od 600 televizijskih stanica, internet portala i društvenih mreža.

Na taj način, ovaj TV program je deset puta gledaniji od prenosa američkog "Super bowl" turnira.

"Jako nam nedostaju koncerti, ljudi i muzika koju im uživo stvaramo", kaže Slobodan Trkulja.

"Proteklih godinu dana smo stali sa nastupima i turnejama i imali ograničen kontakt sa bližnjima, porodicom i prijateljima, sa celim svetom. Za muzičare je to posebna vrsta iskušenja, a neki od nas su izgubili i drage prijatelje, i onda se desi ovako nešto. Tih 4 minuta i 56 sekundi, koliko je trajao snimak našeg nastupa pred neverovatnih milijardu gledalaca u Kini, delovali su kao da smo osvojili zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama", zaključio je Trkulja.

Poznati umetnik multi-instrumentalista sa svojim sastavom "Balkanopolis" na moderan način izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije, koju na Zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici "Moderna tradicija Balkana", dok posebnu popularnost ima u Kini.

Zbog izuzetne međunarodne karijere i uspeha, Trkulja je i kreativni ambasador nacionalne platforme "Srbija stvara".

"Vodeći se ubeđenjem da sve počinje kreativnom idejom i talentovanim pojedincem, platforma "Srbija stvara" kreira nacionalni brend moderne Srbije", istakla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme "Srbija stvara".

"Taj brend Srbije se oslanja na međunarodno prepoznatljive talentovane i izuzetne pojedince, koji inspirišu svojim inovacijama, idejama, kreativnosti, baš kao što to čini Slobodan Trkulja. Upravo takva dostignuća najbolji su izvozni proizvod kojim se Srbija predstavlja na međunarodnoj sceni. Podržavajući njihov rad na najbolji mogući način, promovišemo Srbiju kao modernu zemlju talentovanih i kreativnih ljudi", zaključila je Ilić.

Nacionalna platforma "Srbija stvara" je krovno, međuresorno telo zaduženo za međunarodnu promociju Srbije kroz izvozni potencijal iz oblasti kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво