Читај ми!

Svetosavska nedelja u pokrajini Baden-Virtemberg

Iako ova školska godina protiče u znaku pandemije, učenike dopunske nastave na srpskom jeziku i tim nastavnika pokrajine Baden-Virtemberg ništa nije moglo da spreči da u duhu poštovanja tradicije i negovanja srpskih vrednosti ožive uspomene na život i delo Rastka Nemanjića – našeg Svetog Save.

Savindan i školska slava učitelje i decu najpre asocira na đačku priredbu u čast Svetom Savi, našem prvom prosvetitelju i učitelju. Iako su izostale tradicionalne priredbe i centralne proslave, sa istom količinom ljubavi i radosti prema našem velikanu, ali i prema otadžbini, na prigodan način obeležena je školska slava. I to ne samo jedan dan! Cela nedelja od 25. do 31. januara 2021. godine protekla je u znaku svetosavlja.

Ponosno koračajući stazama Svetog Save na časovima Srpskog jezika i Moja otadžbina, učenici su s ljubavlju klicali svetitelju Savi i delili radost obeležavanja sa svojim nastavnicama i roditeljima putem virtuelnih učionica. Širom pokrajine Baden-Virtemberg u mestima u kojima se realizuje nastava, orile su se najlepše pesme u čast zaštitnika srpske pismenosti i škola.

Crtalo se u bojama tradicije i ljubavi, organizovani su onlajn kvizovi, deca su pisala pisma Svetom Savi, napravljene su i zidne novine pod nazivom „Stazama Svetog Save", a povodom Savindana nastala su i dva kratka filma, koja iz ugla deteta prikazuju Savin život. Na taj način pokazali smo i dokazali da radosno sledimo put našeg narodnog učitelja i prosvetitelja.

U čast njegovu, čuo se i glas protojereja - stavrofora Borisava Simića, starešine hrama u Štutgartu.

„Ogrejani svetosavskom ljubavlju i ove godine praznik crkveno-školske slave obeležismo liturgijskim sabiranjem u hramu u Štutgartu. Nije bilo kao do sada programa kojeg su svake godine krasile dečije mudrosti sa kojim smo iznova dobijali snagu i sticali uverenje da smo na istinitom svetosavskom putu. Ali u istom trenu smo bili u duhovnoj zajednici sa svom našom decom i njihovim učiteljima moleći se Svetom Savi da nas ponovo ujedini pod svoj omofor i da uskliknemo...Počuj glas svog roda srpskoga naroda".

I kao što na kraju svake priče izvučemo pouku, ona bi mogla da se iskaže rečima: „Čuvajući uspomenu na našeg Svetog Savu, jačamo sebe kao narod, jer svetosavlje je naša prošlost, naša budućnost, vera u čoveka, stalno podsećanje ko smo i šta smo i dokle god ono traje, trajemo i mi."

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво