Читај ми!

"Deca – Srbiji" povodom Savindana

Uoči školske slave Svetog Save objavljen je muzički spot „Negujmo srpski jezik“, u kome je učestvovalo pedeset učenika sa nastavnicima Srpskih dopunskih škola iz Danske, Francuske, Italije, Slovenije i Republike Srpske.

Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije, zajedno sa koordinatorima i nastavnicima iz Srpskih dopunskih škola u dijaspori, realizuju projekat „Deca - Srbiji", koji je podržan od Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Aleksandra Stanković, nastavnik muzičke kulture i koautor projekta, kaže: „Projekat „Deca - Srbiji" obuhvata srpsku decu iz regiona i dijaspore, udruženu u horskom pevanju sa vršnjacima iz Srbije. U vreme pandemije Kovid 19, kada su zatvorene škole u Evropi i regionu, pedesetoro dece sa nastavnicima Srpskih dopunskih škola Danske, Francuske, Italije, Slovenije i Republike Srpske, na onlajn probama, pripremali su pesmu „Negujmo srpski jezik".

Zajedničkim muziciranjem i pevanjem skrenuli su pažnju na značaj povezanosti regiona i dijaspore sa maticom Srbijom, kroz dragoceno učenje jezika. Nakon pesme „Strujno kolo", upriličene na Nacionalni dan nauke i rođendan Nikole Tesle, u kojoj su učestvovala deca Srbije sa srpskom decom iz Amerike i Kanade, „Negujmo srpski jezik" je je druga numera u projektu „Deca Srbiji", koji će se nastaviti sa realizacijom svojih ciljeva i u 2021. godini."

Ova numera biće sastavni deo ovogodišnjeg Svesrpskog dečjeg Sabora, na kome Dečji kulturni centar Beograd okuplja mališane srpskog porekla iz čitavog sveta, prilagođavajući se novonastalim okolnostima.

U pesmi i video spotu su učestvovali:

- deca iz Srpske dopunske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji (Blaženka Trivunčić- koordinator, nastavnici: Marija Praizović, Tamara Nacik, Jelena Jovanović, Slađana Marković, Dragica Doderović, Veće nastavnika iz Slovenije i Nevena Stupar)
- deca iz Srpske dopunske škole u Danskoj (učiteljica Ksenija Maričić)
- deca iz Republike Srpske (JU OŠ „Sveti Sava" Banja Luka i JU OŠ „Aleksa Šantić", nastavnici: Jelena Stanišić i Slavko Nikolić)
Autori projekta su Aleksandra Stanković i Leontina Pat, a prijatelj projekta je Dečji kulturni centar Beograd.

Ciljevi projekta su:

- bogaćenje rečnika, jezičkog i stilskog izraza;
- razvijanje osećaja pripadnosti zemlji matici i nacionalnim vrednostima;
- negovanje kvalitetnih pesama prilagođenih dečjem uzrastu;
- podsticanje dece da se ponašaju i umetnički izražavaju primereno svojim godinama;
- oslobađanje straha od javnih nastupa;
- podsticanje saradnje srpske dece iz Srbije, regiona i matice;
- razvijanje veština i tehnika umetničkog izražavanja kroz adekvatnu interpretaciju;
- upoznavanje vrednosti sopstvenog kulturnog nasleđa i povezanosti sa tradicijom, pevanjem dečjih pesama domaćih autora;
- razvijanje odgovornog odnosa prema kulturi;
- javna promocija pozitivnog ponašanja, govora i umetničkog izražavanja mladih.

Video možete pogledati na linku: https://youtu.be/8B_q-xOT2bw

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво