Читај ми!

Skoplje: Nadležni preduzimaju adekvatne aktivnosti

Nakon Apela koji je Srpski kulturno-informativni centar SPONA uputio relevantnim institucijama Republike Severne Makedonije povodom oštećenja i preimenovanja dela fresaka u manastiru Sv. Joakima Osogovski, centru SPONA stigao je zvaničan odgovor iz Kabineta predsednika države Steve Pendarovskog.

Generalni sekretar Kabineta Mile Bošnjakovski je „u ime predsednika Steve Pendarovskog zahvalio na pismu kojim je upoznat sa situacijom u delu freskoživopisa u manastiru Sveti Joakim Osogovski u Krivoj Palanci".

Naveo je da su saglasno ingerencijama informisane institucije nadležne za navedeno pitanje,  i da su dobili odgovor da su upoznati sa situacijom i da preduzimaju adekvatne aktivnosti.

Prethodno je nacionalni koordinator za interkulturalizam, jedno društvo, razvoj kulture i međuresornu saradnju u Vladi Republike Severne Makedonije, Robert Alađozovski obavestio da je odmah po prijemu Apela alarmirao direktora Uprave za zaštitu kulturnog nasleđa pri Ministarstvu kulture RSM i direktora državne Komisije za odnose sa verskim zajednicama i religijskim grupama.

"U međuvremenu je u jeku velikog medijskog interesovanja u vezi sa ovim nemilim događajem, koji je objavio Srpski kulturno-informativni centar SPONA potvrđeno da je oštećeni deo fresaka od izuzetne važnosti za oba naroda u ovom kulturno-istorijskom spomeniku - vraćen u prvobitno stanje.

U svakom slučaju učinjeno je vandalsko, neprimereno i krajnje necivilizacijsko skrnavljenje kulturnog spomenika, čime je počinjeno krivično delo oštećenja nepokretnog kulturnog dobra, uz istovremeno grubo krivotvorenje i falsifikovanje suštine molitvenog pomena imena svetitelja, kao i želje zadužbinara - darodavaca da se te freske naslikaju. Sve to je jasno precizirano odredbama Zakona o zaštiti kulturnog nasleđa u Severnoj Makedoniji", poručuju iz SPONE.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво