Читај ми!

Oskrnavljene freske u manastiru Sv. Joakima Osogovskog u Severnoj Makedoniji

Srpski kulturno informativn centar SPONA iz Skoplja apeluje na nadležne institucije, pre svih na Upravu za zaštitu kulturnog nasleđa pri Ministarstvu kulture Republike Severne Makedonije, da se oskrnavljene freske u manastiru Sv. Joakima Osogovskog kod Krive Palanke, u Severnoj Makedoniji, vrate u prvobitno stanje.

Prilikom posete pomenutom manastiru, nekoliko članova centra SPONA bilo je zatečeno primetnim oštećenjem dela fresaka nastalih u periodu 1932- 1933. na južnom i severnom zidu glavnog manastirskog hrama, sazidanog u periodu 1847-1851. godine, rad čuvenog graditelja crkava Andrije Damjanova iz Papradišta.

Preimenovanje imena srpskih vladara-svetitelja na freskama manastirskog hrama Svetog Joakima Osogovskog - neshvatljivo je falsifikovanje i prekrajanje istorijskog nasleđa, kažu članovi SPONE. 

 Oskrnavljen rad freskopisca

Freskopis je u tri navrata (1885-1887, 1932-1933 i 1943-1945) izradio čuveni freskopisac Dimitrija Andonov Popradiški (1859-1954), prvi makedonski svetovni (laički) slikar. Pre njega (1884) bili su angažovani freskopisci, Miron Iliev, Avram Dičov (sin Dimitrija Krstevića) i Grigorie Petrović iz rekanskog sela Tresonča.

Na ulazu u veliki manastirski hram, na južnom (desno od ulaza) i severnom zidu (levo) vide se impozantne figure svetitelja oslikanih po modelu srednjevekovnih uzora iz zadužbina srpskog kralja Milutina iz perioda XIV veka (crkva Sv. Đorđa kod Starog Nagoričana i Sv. Nikita su njegove najpoznatije zadužbine u S. Makedoniji).

Na freskama se raspoznaju bogato ukrašene biserne haljine, carske i kraljevske insignije i lica prepoznatljivih vladara i arhiepiskopa.

Umesto orginalnih natpisa iznad likova svetitelja: Sv. Car Uroš, Sv. Car Lazar, Sv. Kralj Milutin, Sv. Stefan Dečanski na južnom zidu (izrađeni 1932. g. kao dar monaškog bratstva Sv. Joakima i Georgija Petrova iz s. Duračka Reka), te Sv. Nikodim-arhiepiskop srpski i Sv. Stefan Prvovenčani na severnom zidu (naslikanih 1933. g kao dar Ignjata Maneva-fotografa iz Krive Palanke, pekarskog esnafa iz Krive Palanke i trgovca Aleksandra Sande Kostića iz s. Kalin Kamen) nalaze se novi natpisi: „Sv. Car Vladimir Kievski", „Sv. Car Jovan Milostivi",Sv. Car Konstantin Veliki, Sv. Nićifor Foka (južni zid) „Sv. Konstantin Kavasila, Arhiepiskop ohridski" i „Sv. Car Justinijan Prvi" (severni zid).

Likovi svetitelja su ostali, ali je izvorni umetnički rad velikog slikara Dimitrija Andonova oskrnavljen i kompromitovan. Na pretpostavku da se čin falsifikovanja istorijiskih likova svetitelja i vandalizovanje fresaka u Osogovskom manastiru desio u skorašnjem periodu, navodi blistavo bela boja novih natpisa, koja tonalitetom, teksturom i samom (neveštom) kaligrafijom vidno odskače od ostalih originalnih natpisa ispisanih rukom zografa D. Andonova, kao i nevešto izbeljene plave pozadine fresaka prilikom nasilnog odstranjivanja starih-originalnih natpisa iznad likova svetitelja, navode članovi SPONE.

 Istina u knjizi

Potvrdu ovih činjenica i možemo naći na stranicama 111-113. knjige „Deset veka Sveti Joakim Osogovski", autora Jordana Mihajlovskog, koju su zajednički 2005. godine izdali: Nastojatelstvo pri Manastirot „Sv. Joakim Osogovski" i „Makedonska riznica" iz Kumanova. U opisu freskopisa glavne manastirske crkve precizno su imenovani svetitelji čija su imena naknadno i pre kratkog vremena prepravljena i najgrubljim falsifikatom. Paradokasalno je da pomenutu knjigu prodaju u manastirskoj prodavnici, a u samom hramu su preimenovane freske.

"Smatramo da je ovim vandalskim, neprimerenim i krajnje necivilizacijskim aktom skrnavljenja kulturnog spomenika svesno učinjeno krivično delo oštećenja nepokretnog kulturnog dobra, uz istovremeno grubo krivotvorenje i falsifikovanje suštine molitvenog pomena imena svetitelja, kao i želje zadužbinara - darodavaca da se te freske naslikaju", poručuju iz Kulturno informativnog centra SPONA.

 

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара