Читај ми!

Inzbruk: SPOJI reagovao na tekst u listu "Inzbruk informiše"

Humanitarna organizacija iz Inzbruka SPOJI, uputila je pismo članovima Senata grada Inzbruka i Odbora za kulturu grada Inzbruka, kao i celokupnoj javnosti, u kome se navodi da ih raduje što će se gradski dečiji vrtić u ulici Burgharda Brajtnera preimenovati i nositi ime „Gradski dečiji vrtić Rajhenau istok. Diana Budisavljević", ali smatraju da nije u redu što se nijednom rečju ne pominje podatak da je Diana Budisavljević spasila na desetine hiljada pretežno srpske dece.

U pismu podsećaju da se Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI), u okviru rada na kulturi sećanja, od 2010. bavi tematikom o Diani Budisavljević i da ih zato još više raduje što je sada odlučeno, da se gradski dečiji vrtić u ulici Burgharda Brajtnera preimenuje i da će ubuduće nositi ime „Gradski dečiji vrtić Rajhenau istok. Diana Budisavljević".

"Smatramo da ste ovde odradili veoma dobar posao u okviru kulture sećanja, jer je potrebna i odrđena doza hrabrosti da jedan vrtić, koji je do sada bio imenovan po nacističkom lekaru Burghardu Brajtneru, preimenujete po inzbruškoj spasiteljki dece, Diani Budisavljević (devojački Obekser), ali da istovremeno ostavite ulicu imenovanu po Brajtneru (sa sve potrebnim znakovima koji ukazuju na njegovu nacističku prošlost i dela protiv čovečnosti), a u kojoj se nalazi vrtić. Tako se stvara uspešna konfrontacija sa istorijom Drugog svetskog rata i priprema put za uspešnu kulturu sećanja", piše u saopštenju.

Takođe, pozdravljaju i ispravno napisano ime Diane Budisavljević, koje je planirano da stoji na tabli na ulasku u vrtić, jer je to, kažu u SPOJI, jedina ispravna verzija koju je koristila i Diana nakon udaje za dr Julija Budisavljevića, iako sigurno ne bi bilo pogrešno da se doda i „devojački Obekser" i da tako piše i na njenom nadgrobnom spomeniku na inzbruškom Zapadnom groblju.

"To što želite da napišete „Budisavljević" sa crticom iznad slova „ć" takođe nas raduje, jer se ista ta crtica često zanemaruje, što je u slučaju većine eks-jugoslovenskih imena jednostavno pogrešno. Za mnoge to je samo sitnica, ali za nas, koji već predstavljamo treću ili čak četvrtu generaciju u Austriji, to je od velikog značaja i važnosti i svedoči o velikom poštovanju, jer smo i mi pre svega Austrijanke i Austrijanci i želimo da se osamostalimo u našoj novoj domovini i da budemo prihvaćeni.

Pomenute tačke nas veoma raduju i zato Vam čestitamo na ovom mestu za uspešno obavljen posao, kao i za uspešno vođenje našeg grada Inzbruka u znaku mira i humanosti", piše u saopštenju.

S druge strane, SPOJI naglašava da ih veoma rastužuje što se u tekstu o imenovanju dečijeg vrtića, koji je izašao u zvaničnom glasilu grada Inzbruka „Inzbruk informiše", nijednom rečju ne spominje da se radi o desetine hiljada pretežno srpske dece, koju je Diana spasila.

"Skoro svi se vrlo dobro sećamo diskusije o tekstu na planiranoj spomen-ploči za Dianu Budisavljević na njenoj rodnoj kući „Obekser-Haus" u samom centru Inzbruka, koja je i dalje u toku. Krajem maja ove godine poslali smo Vam detaljno pismo sa sve prilozima osoba i institucija, eksperata za temu „Akcija Diana Budisavljević" i kulturu sećanja.

U tim dokumentima potvrđuju, hrvatska istoričarka dr Nataša Mataušić (od 1999. članica Upravnog odbora i prethodno dugogodišnja predsednica Spomen-područja Jasenovac), srpski istoričar dr Milan Koljanin (Institut za savremennu istoriju Beograd), kao i Muzej žrtava genocida u Beogradu, da je Diana spasila pretežno srpsku decu kao i dvoje hrvatske dece. Zatim u tim i u vezi s tim dokumentima potvrđuju eksperti za kulturu sećanja kao i preživeli, a među njima mr Andreas Baumgartner (predsedavajući Međunarodnog Mauthauzen komiteta), dr Vilhelm Kues (autor prve knjige na nemačkom o Dianinoj akciji - „Dianina lista"), gospođa Jelena Radojčić i gospodin Dušan Jerinić (oboje ih je Diana spasila kao decu od sigurne smrti) kao i Udruženje logoraša Jasenovca, da je potrebno, kada je reč o Dianinoj akciji spašavanja dece, uvek navesti ko su bile žrtve kao i njihovo poreklo. Ukoliko se to ne čini, jedan veoma važan aspekt kulture sećanja se ne može u potpunosti ispoštovati, te nije moguće odati potrebnu poštu ni Diani niti žrtvama", piše u saopštenju.

SPOJI naglašava da ne žele da se stekne pogrešan utisak da hoće da predstave „Srbe" kao jedine i „večite" žrtve.

"Naprotiv, nama je stalo do toga, da se ispoštuje princip savremene kulture sećanja, koji glasi da je potrebno da se jasno i precizno stavi do znanja ko su bile žrtve. Na području koje je obuhvatalo današnju Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i delove severne Srbije, po Hitlerovom blagoslovu i uz podršku nacističkog državnog aparata, čiji su deo bili i brojni Austrijanci, postojala je tzv. Nezavisna Država Hrvatska. Fašistički režim koji joj je pripadao, sprovodio je groznu rasnu politiku i stvorio logore smrti u kojima je stotine hiljada Jevreja, Roma i Srba stradalo u genocidu počinjenim nad njima. Diana je imala sreću što je barem dobila odobrenje da izvlači srpsku decu iz tih logora smrti. Tako je spasila preko 10.000 srpske dece, dok je dvoje hrvatske dece spašeno kroz zalaganje Stjepana Dumića (direktor Karitasa) i njenog bivšeg podržavaoca dr Marka Vidakovića, kako ona i piše u njenom dnevniku", navodi se u saopštenju.

Na kraju pisama, pored čestitki o preimenovanju dečjeg vrtića, stoji molba da se ubuduće ne izostavlja poreklo spašene dece i time naglasi važnost kulture sećanja i empatija prema tim žrtvama. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво