Читај ми!

Melburn - 123 dana karantina

U Melburnu živi više od 30 000 Srba koji se uglavnom okupljaju u pravoslavnim crkvama i brojnim srpskim klubovima. Zbog koronavirusa, zbog lokdauna sva religiozna i druga okupljanja su zabranjena, ali ovdašnjim Srbima je najteže pala zabrana međusobnog posećivanja koja je bila na snazi sve do 19. oktobra. Više o situaciji u Melburnu (Viktorija) u prilogu Dragana Gavrilovića i Saše Jankovića.

Melburn, glavni grad države Viktorije, je sa oko 5 miliona stanovnika, drugi po veličini u Australiji. Zvanično, najduži epidemiološki karantin u svetu, u kontinuitetu, od neverovatnih 123 dana, dogodio se baš u ovom gradu, koji je, po izboru magazina Economist, čak 7 puta bio najbolji grad za život na svetu.

Sve je počelo još krajem marta, kad je u Viktoriji uvedeno vanredno stanje i zavedeno takozvani treći stepen restrikcija, iako je u tom momentu, u toj saveznoj državi bilo manje od 500 aktivnih slučajeva koronavirusa. Restrikcije su većinom ukinute sredinom maja, nakon 45 dana, i život se delimično vratio u normalu, a onda se iznenada pojavilo novo žarište virusa krajem juna. Zvaničnici su ubrzo priznali da se virus najverovatnije proširio iz obaveznog hotelskog karantina, u kojem su boravili australijski građani pristigli iz inostranstva.

Već 1. jula, prvo je 300 000 stanovnika Melburna odmah zatvoreno u karantin, da bi već osam dana kasnije karntin bio proširen na ceo Melburn, a zatim i na državu Viktoriju.

Restrikcije su iz nedelje u nedelju postojale sve rigoroznije, da bi 2. avgusta bio uveden policijski čas i karantin 4. stepena, u momentu kada je Viktorija imala nešto više od 600 novih dnevnih slučajeva, što je bio i maksimalni broj zabeležen od početka krize.

Narednih 78 dana, sve do 19. oktobra, građani Melburna bili su praktično zaključani u svojim kućama, na pravo od 1 sat dnevno za šetnju i to u prečniku od 5 kilometara od svoje kuće. U kupovinu je mogao samo jedan član porodice, takođe jedan sat dnevno i to samo u pomenutom radijusu. Svako napuštanje kuće, bez opravdanog razloga, mogao je da košta građanina Viktorije 1652 dolara, što je nešto više od 1000 evra.

Iako je premijer Viktorije Danijel Endrju najavio još početkom jula da će ove rigorozne restrikcije trajati najverovatnije do 6 nedelja i da je to jedina opcija da se spreči katastrofa, oni su vremenom stalno odlagane i pooštravane da bi konačno bile ukinute tek nakon 18 nedelja.

Ova su odlaganja izazvala veliko nezadovoljstvo građana, kao i među poslovnim ljudima, pa se Melburn suočavao sa protestima tokom ovog perioda, mada su oni po pravilu uvek bili surovo sprečavani od strane policije. Svetom su danima kružili snimci policijske brutalnosti iz Mrelburna, kao i čestih hapšenja trudnica i starijih sugrađana zbog njihovoh neslaganja sa zvaničnom politikom.

Dok se, npr. u Sidneju, Brizbejnu ili Pertu život odvijao sasvim normalno, sa čak i dozvoljenim prisustvom publike na stadionima, Melburn je skoro 3 meseca u vreme policijskog časa, bio pravi grad duhova.

Ekponomska šteta od drugog lokdauna u Viktoriji procenjuje se na više od 14 milijardi dolara, što je oko 3 odsto ukupnog bruto proizvoda ove savezne države. Mnogo veća šteta naneta je mentalnom,ali i opštem zdravlju stanovništva, pa je tako u periodu lokdauna zabeleženo 3 puta više poziva za pomoć psihološke prirode.

I srpska zajednica je teško pogođena četvoromesečnim karantinom. Više o toj temi od oca Dejana Miloševića u video prilogu.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво