Читај ми!

 Muzičko veče Danijele Bjelice u St. Galenu

Zahvaljujući Vesni Rohner iz Kulturnog udruženja Bodensee, upriličeno je divno druženje u gradskoj biblioteci St. Galena, gde su posetioci uživali u pevanju Danijele Bjelice, stihovima Save Ilića i glumi Slaviše Miloševića.

Koncert u Gradskoj biblioteci u St. Galenu je bio održan u skladu sa novim propisima Savezne vlade Švajcarske. Iako je interesovanje bilo veliko, u gradskoj biblioteci primljeno je samo 40 posetilaca koliko je i bilo dozvoljeno, a voditelj programa bila je Dragana Zimonjić.

Muzičko veče sopranistkinje Danijele Bjelice počelo je njenim pozdravom publike, nakon čega je u pratnji virtuoza na harmonici, Radeta Jovanovića povela sve prisutne u šetnju pesmom do rodnog Niša, preko Šumadije. Gosti su doživeli i Skadarliju kroz divne gradske pesme, da bi im Rusiju dočarala kroz romanse koje volimo, dok je romskim temperamentnim pesmama podigla atmosferu.

To veče svojim čarobnim umećem kazivanja, svojom poezijom, obogatio pesnik Sava Ilić, član uprave Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, a delovima iz nekih predstava svojim neodoljivim šarmom upotpunio glumac pozorišta Horizont, Slaviša Milošević.

Čitav događaj je protekao u divnom raspoloženju i učinio da se na momenat zaboravi na koronu. Atmosfera je bila takva da se svako prisutan osećao kao kod kuće, u krugu starih znanaca. Na kraju programa se Dragana Zimonjić pobrinula da svi učesnici u programu dobiju i poklone, dama buket cveća, a gospoda vino iz najbolje berbe. 

Nakon oficijalnog dela programa, učesnici i gosti izneli su svoje utiske.

"Drago mi je da smo uprkos teškoj situaciji zbog pandemije, uspeli da održimo ovaj mini koncert. Bilo je fantastično videti punu salu, koliko je u ovim vremenima sa puno ograničenja bilo moguće. Putovali smo od Istočne i Južne Srbije, preko Šumadije do raznih krajeva Balkana, posetili i okolna mora, uz njihovu tipičnu muziku i mnoštvo karakterističnih instumenata. Uživali smo u melanholičnim pesmama kao „Zajdi zajdi", "Marijo bela kumrijo", živnuli uz „Nišku banju", žarili sa ciganskim poskočicama i mirisali "Ruže rumene". Nadamo se da će ovo veče postati tradicionalno i da ćemo sledeći put videti punu salu ljudi bez maski gde svi zajedno pevaju i igraju", rekla je Danijela Bjelica.

"U svom ovom sivilu oko novonastale situacije, ovo je bilo pravo osveženje. Počevši od pesme, kojih je bilo za svačiji ukus i dušu, preko recitacija. Naravno, ja sam se baš uželeo da ispričam nešto široj publici i doprinesem umetničkom trenutku, jer zbog ove pošasti ništa ne igramo, tako da je čitavo veče bilo veoma ispunjeno, mogli bismo opet iz početka. Svi komplimenti organizatorima, nastupi nam zaista fale", rekao je svoje utiske glumac Slaviša Milošević.

I pesnik Sava Ilić ima najlepše utiske o celoj večeri. 

"Došao sam na poziv Dragane Zimonjić i Danijele Bjelice, i zaista mi je drago što sam večeras bio deo programa. Utisci su zaista sjajni, naročito što smo na ovom mestu, gradskoj instituciji Švajcarske predstavili srpsku kulturnu baštinu - od pesme, muzike, do poezije i pisma srpskog, glume. Putem naše umetnosti predstavljamo našu zemlju na najbolji način, jer hteli ne hteli, umetnost je najbolji ambasador svake zemlje, a naša zemlja zaista ima šta da predstavi. Uspeli smo da, uprkost sadašnjoj situaciji, pronađemo modus vivendi za umetničko predstavljanje kako to umetnici i rade u teškim situacijama", rekao je pesnik Sava Ilić.

Voditeljka programa Dragana Zimonjić kaže da joj je drago što su i u ovim teškim vremenima uspeli da realizuju jedan ovakav događaj.

"Uživali smo u glasu Danijele Bjelice, stihovima Save Ilića i glumi Slaviše Miloševića. Stadtbibliotehk St Gallen nam je izašla u susret i ponudila svoj prostor, a zahvaljujući Vesni Rohner iz Kulturnog udruženja Bodensee imali smo priliku da se družimo i koliko je to moguće u ovim uslovima usmerimo svoje misli i vreme na neke lepše koloseke", rekla je Dragana Zimonjić.

"Puna sam utisaka, ovo veče je zaista bilo veliko i osveženje ali i šarenolika razglednica umetnosti iz Srbije. U svim teškim uslovima umetnost je uvek umela da ljudima da snagu da najteže prežive, tako je i sada kroz pesmu divne Danijele Bjelice, recitovanje šarmantnog Save Ilića i glumu sjajnog Slaviše Miloševića a sve to uz pratnju Radeta Jovanovića, virtuoza na harmonici proputovali smo Srbiju, setili se Skadarlije, putovali čak do Rusije i podsetili se zašto romska pesma ima toliko vatre u sebi. Divno veče, divna atmosfera i zaista svi komplimenti organizaciji i učesnicima, hvala im na nezaboravu", rekla je Monika Rajlić, pesnik iz udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

 

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи