Читај ми!

Danska: Glumici Danici Ćurčić najprestižnija nagrada za kulturu

Danska glumica Danica Ćurčić, sa srpskim korenima, dobitnica je ovogodišnje prestižne danske Nagrade za kulturu prestolonasledničkog para (Kronprinsparrets Kulturpris 2020) i 500.000 kruna (oko 70.000 evra). Na svečanosti u programu Vork in Randers izuzetna umetnica zasjala je punim sjajem i dobila laskave komplimente prestolonaslednika Frederika.

U motivacionom govoru, prestolonaslednik Frederik je između ostalog naglasio glumčevo večno prisustvo na sceni i njegovu sposobnost da se postavi u igru:

"Sa posebnim osećanjem za ljudsku psihu, Danica Ćurčić baca se na zahtevne uloge, koje uspeva da prikaže na složen i živopisan način. U njenoj igri likovi mogu da se smenjuju s jedne strane razigrani, verni i šarmantni - a s druge strane ledeni i proračunati", rekao je princ Frederik.

Danski mediji, filmski i pozorišni kritičari nisu štedeli kompimente za Danicu i briljante uloge na pozorišnoj sceni, filmskom i TV ekranu. Ona je „večno fascinantna" i „izuzetno ubedljiva", navode između ostalog.

Katrine Sommer Boisen, filmska kritičarka Jillands-Posten, kaže da Danica Ćurčić ima kvalitet kakav ima malo glumaca i može da igra skoro sve uloge.

Neverovatno je lepa i izgara na velikom platnu, ali ima mnogo slojeva i ne igra samo „preslatke uloge". U sebi ima nešto zagonetno, što je čini zanimljivom za gledanje. Ona ima mnogo nijansi u svojoj glumi.

Danica Ćurčić rođena je 27. avgusta 1985. godine u Beogradu. Roditelji, otac Mihajlo, majka Vesna preselili su se u Dansku kad je imaa samo godinu dana i od tada živi i radi u Kopenhagenu. Otac joj je bio ambasador Srbije u Danskoj, a posle diplomatske karijere sa porodicom je ostao u ovoj skandinavskoj zemlji.

Po završetku osnovne škole Danica je pohađala Gimnaziju „Sveta Ana" (Sankt Annæ Gymnasium), a potom filmske i medijske studije na Univerzitetu u Kopenhagenu (Universität Kopenhagen).

Još tokom studija je glumila u Kraljevskom pozorištu, a nakon sticanja diplome postala je član ansambla ovog uglednog teatra.

Na malim ekranima je debitovala 2011, a na filmu 2012. godine. Glumila je u značajnim danskim filmovima, te osvojila nekoliko prestižnih nagrada. Srpska publika će moći da je vidi u filmu „Mrak" Dušana Milića, čije snimanje je počelo krajem maja 2019. godine. Reč je o psihološkom trileru inspirisanom istinitom pričom o porodici koja posle ratova 90-ih godina 20. veka ostaje u svom domu na Kosovu i Metohiji. Snimanje ovog filma, osim Srbije, podržale su i Bugarska, Danska, Grčka i Italija. Danica bi u ovom filmu trebala igrati Vukicu, koja zajedno s ocem Milutinom (Slavko Štimac) i ćerkom Milicom (Miona Ilov) iščekuje vesti o suprugu koji je nestao.

 

Nakon što je diplomirala provela je godinu dana u dramskoj školi u Kaliforniji, a u periodu od 2008. do 2012. godine usavršavala se Nacionalnu školu za dramske umetnosti (Den Danske Scenekunstskole). Karijera Već na trećoj godini fakulteta Kraljevsko pozorište joj je ponudilo ulogu u eksperimentalnoj predstavi „Lulu". Danica je igrala tri uloge - kralja Lira, Otela i Hamleta, te svojom izvedbom oduševila i kritiku i publiku. Zato joj je nakon što je diplomirala Kraljevsko pozorište ponudilo mesto u svom stalnom ansamblu, čiji član je ostala do danas.

Na malim ekranima je debitovala 2011. ulogom u seriji „Nordlicht - Mörder ohne Reue" („Ubice bez kajanja", prim. prev). Utelovila je Veroniku u trileru „Over kanten" („Preko ivice", prim. prev), te tumačila glavnu junakinju filma „Osen" („Oaza"). Tokom 2014. godine je snimila četiri filma. Glumila je Kimi (Kimmie) u filmu „Fasandræberne" („Ubice fazana"), ekranizaciji istoimene knjige čuvenog danskog pisca Jusija Adlera Olsena (Jussi Adler Olsen). Ova uloga joj je donela nominaciju za nagradu „Bodil" u Kategoriji najbolja glumica u sporednoj ulozi.

U akcijskoj kriminalističkoj drami „Lev Stærkt" je igrala Signe, a u filmu „Stille hjerte" („Tiho srce", prim. prev) Sane (Sanne). Ovaj drugi film je nominovan za Nordijski film godine, a Danica je osvojila nagradu „Bodil" u kategoriji Najbolja glumica u glavnoj ulozi. Priznanje za sve što je tokom 2014. godine postigla, stiglo je u vidu nagrade „Ove Sproge". Iste godine je dobila i nagradu za najbolju mladu glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu. Sledeće godine je osvojila nagradu „Bodil" u kategoriji Najbolja glumica za ulogu u filmu Bila Avgusta (Bille August) „Stille hjerte", te glavnu nagradu Nordijskog filmskog festivala.

U istorijskoj drami „Guldkysten" („Zlatna obala",) Danica je tumačila Karoline (Caroline), a u romantičnoj komediji „Lang historie kort" („Ukratko", prim. prev) Maju (Maya). Pojavila se i u jednoj epizodi čuvene švedske kriminalističke serije „Valander" („Wallander").

Tokom 2016. godine je snimila kratki film „EWA, Out of Body". Tumačila je glavnu junakinju ratne drame „Fuglene over sundet" koja govori o proterivanju danskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata. U mini-seriji „Nobel" Ćurčićeva igra Adelu Hanefi (Adella Hanefi). Serija je naišla na dobar prijem publike, a na popularnom internet servisu IMDb ima visoku ocenu 8,1. Početkom 2017. godine u Danskoj je emitovana Netfliksova serija "The Mist" u kojoj Danica igra jednu od glavnih uloga. Reč je o naučno-fantastičnom hororu od 10 epizoda. Polovinom oktobra 2017. godine u bioskopima širom Danske se pojavio film „Darling" u kome ona tumači glavnu ulogu. Priča prati padove i uspone u sudbini jedne plesačice koja se našla na prekretnici života.

Sledeće godine je po prvi put glumila u filmskom kabareu. Reč je o kratkom filmu pod naslovom "Urolige hjerte". Zanimljivo je da su gledaoci po prvi put imali priliku da na platnu zajedno vide Danicu i njenog brata Ognjena koji je takođe glumac i muzičar. U kriminalističkoj mini-seriji „Kriger" („Ratnik") koja govori o zajedništvu, odanosti i izdaji među ratnim veteranima, bajkerima i policajcima, Danica igra policajku Luis zaljubljenu u bivšeg vojnika. Prva epizoda je u Danskoj emitovana 8. oktobra 2018. godine, a sudeći prema prvim reakcijama publike sasvim izvesno je snimanje i druge sezone.

Usledila je uloga glavne junakinje u komediji „Mødregruppen" koja je publici premijerno predstavljena u februaru 2019. godine. Sa Stelanom Skarsgardom i Tobijasoma Santelmanom Danica je snimila dramu „Ut og stjæle hester". Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, film je nagrađen „Srebrnim medvedom".

Pored televizijskih i filmskih, Danica Ćurčić je odigrala mnoge zapažene uloge u pozorištu. Oduševila je gledaoce i slušaoce svojom izvedbom u predstavi „Romeo i Julija".

Danica je od malih nogu pokazivala sklonost ka muzici i glumi. Zato i ne čudi što je upravo to izabrala za svoj životni poziv. Već je tokom studija pokazala veliki talenat, te dobila tu čast da postane stalni član ansambla Kraljevskog pozorišta. Svira klavir i harmoniku, a osim danskog, govori srpski, engleski i španski jezik. Ume da se sporazumeva i na francuskom i ruskom jeziku.

Njen mlađi brat Ognjen je takođe glumac i asistent režije. Do sada je snimio tri filma „Urolige hjerte", „Leila" i „Lukas Graham - Not A Damn Thing Changed". Diplomirao je pozorišnu režiju na Univerzitetu u Kopenhagenu, a potom je postao član filmske škole Metropoliten (Metropolitan University) u Londonu. Vođa je balkan-orkestra „Tako lako" koji je inspirisan radom srpskog režisera i muzičara Emira Kusturice.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво