Читај ми!

Jovanu Pavloviću titula "umetnika grada" Trondhajma

Našem umetniku Jovanu Pavloviću je 4. novembra, na inicijativu Skupštine grada Trondhajma u Norveškoj, uručena najveća kulturna nagrada ovoga grada - titula "umetnik grada".

U konkurenciji od više stotina umetnika iz svih grana umetnosti žiri je doneo jednoglasnu odluku da nagrada pripadne Jovanu.

Pored toga što će Jovan u toku sledeće godine predstavljati grad Trondhajm na svim važnijim kulturnim manifestacijama po Norveškoj, njemu je uručena i nagrada od 250 000 kruna (oko 23 000 evra) kao stimulans u njegovom daljem radu na polju komponovanja i istraživanja muzike sviranja na harmonici.

Jovan kod nas već godinama privlači pažnju svojim internacionalnim muzičkim radionicama koje je sprovodio uz saradnju sa norveškom ambasadom, a za mnoge je još poznatiji zbog svoje saradnje sa norveškim pank horom "Svartlamon hardkor" iz istog grada, koji izvode naše dečije pesme u urnebesnim pank verzijama.

Jovanu je nagradu uručila gradonačelnica grada Trondhajma Rita Otervik.

Na pitanje, kako je reagovao kada je saznao da je dobio nagradu Jovan odgovara:

"Bio sam veoma iznenađen i stvarno mi ni na kraj pameti nije bilo da će se baš meni uručiti ovu nagradu. Ovo je najveća kulturna nagrada ovog grada i dodeljuje se samo u specifičnim okolnostima. Iako ja ovde živim 25 godina, ja se i dalje se zovem Jovan i dolazim iz Srbije. Naravno da bi bilo sasvim na svom mestu da je nagradu dobio jedan Tor ili Ole. Zato želim da napomenem da, pored toga što sam neizmerno zahvalan gradu i Skušptini grada koji su me izglasali, ovim potezom su pokazali da su bili potpuno nepristrasni u svom izboru a to je nešto što se vrlo retko viđa u drugim zemljama i gradovima, pogotovo danas kada smo u velikoj ekonomskoj krizi".

Da podsetimo, Jovan je 2010. godine proglašen za umetnika godine u pokrajini Trondelag a i dobitnik je Ramalla stipendije koje mu grad uručio za svoj doprinos u saradnji sa muzičarima iz Palestine.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се