Читај ми!

Mačvanska svadba u Merilendu

Jesen je, sezona svadbi. A, ako je već nečemu vreme, mesto je nebitno: Srbija ili Amerika.

Kad lišće požuti valja se oženiti, da bi nam fotografija imala s kim požuteti. Tako se otprilike nekada razmišljalo. Vremena su se promenila, ali čuvari običaja ne daju stare vrednosti zaboravu.

Nadahnuta stilom života predaka, Šapčanka Biljana Regan kao da za umor ne zna. Tokom septembra je u svom dvorištu u Silver Springu u Merilendu dan za danom održavala izložbu narodnih nošnji Balkana i putem društvenih mreža ih predstavljala zaljubljenicima u folklor. Na taj način je, u inat koroni, doprla do onih koji su zainteresovani za njenu bogatu kolekciju.

U oktobru je rešila da svojim kostimima pruži malo živosti i to uz svatove. Sve je moralo biti kako predanja starijih nalažu: krotko momče, devojka iz dobre kuće, dever, puška i jabuka, dukati, sito i žito...

Najpre su se na plotu odvijali pregovori budućih prijatelja oko simbolične kupovine mlade, za šta je korišćen autentični novac iz prošlosti, a nakon dogovora je mladoženja trebalo da se dokaže gađavši voćku na kanapu. Usledilo je izvođenje mlade iz kuće i drugi običaji, koji su uključivali i međusobna darivanja. Gosti su pri dolasku posluživani pogačom, solju, medom i rakijom.

Na koncu je mlada povela kolo, koje se razvilo i privuklo pažnju i komšija Amerikanaca.

Prenevši još jedanput duh Mačve, Srbije i Balkana preko okeana, Biljana Regan i njeni prijatelji su iskoristili ovaj povod da se posle uspešno izvedene folklorne predstave okrepe specijalitetima iz rodnog kraja.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво