Читај ми!

Puna podrška Mitropoliji i novoj vlasti u Crnoj Gori

Predstavnici narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori pozvali su na čuvanje amaneta preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i iskazali podršku formiranju nove Vlade Crne Gore koja bi, po njima, trebalo da doprinese poboljšanju statusa Srba u Crnoj Gori.

Veće narodnih skupština srpskog naroda Crne Gore je na svojoj sednici održanoj, kako se kaže u Saopštenju za javnost, na Lučindan 2020, pružilo punu podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama Srpske pravoslavne crkve (SPC) u odbrani svetinja, imovine i sveštenstva, kao i administratoru Mitropolije episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju u obavljanju nove dužnosti koju mu je poverio Sveti arhijerejski sinod SPC.

Na sednici koja je počela minutom ćutanja za preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, javnosti je upućen „poziv da dani do sahrane Njegovog Visokopreosveštenstva budu dani žalosti za sve pravoslavne vernike".

Predstavnici narodnih skupština su, naglašavajući da se ne stavljaju na stranu nijedne političke opcije, pozvali na čuvanje amaneta mitropolita Amfilohija i iskazali podršku formiranju nove Vlade Crne Gore koja, po njima, „treba da doprinese poboljšanju statusa srpskog naroda, čiji je položaj do sada bio neprimeran i nesrazmeran njegovom procentualnom učešću u ukupnom broju stanovništva u Crnoj Gori".

Zauzimajući stav da se naredni „popis stanovništva, planiran za 2021. godinu, treba održati, kako bi se građani slobodno izjasnili o nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti", predstavnici narodnih skupština su uputili poziv mandataru (Zdravku Krivokapiću) da što pre formiraju izvršnu vlast i dosledno rade na uređenju biračkih spiskova i zakonskoj obaveznosti popisa stanovništva, kako bi se izbegle nepravilnosti u izbornim i popisnim procesima.

Sa sastanka je takođe upućen i poziv da se što pre zaustave „neargumentovani i neprincipijelni napadi na Republiku Srbiju i njene institucije" jer se, kako se ističe u saopštenju, takvim stavovima „nepotrebno komplikuju odnosi između dve države i izazivaju nesagledive posledice po jedinstvo srpskog naroda".

U ime Narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori (navedenih azbučnim redom) Banjana, Bjelopavlovića, Bratonožića, Vasojevića, Vraneša, Golije, Grahova - Stare Hercegovine, Drobnjaka, Durmitorsko-pljevaljskog kraja, Župe nikšićke, Zete, Kuča, Lješanske nahije, Morače, Ozrinića, Pive, Pipera, Riječke nahije, Rovaca, Uskoka i Crmnice, Saopštenje za javnost, koje prenosi Srpsko narodno vijeće (SNV), potpisao je predsednik SNV dr Momčilo Vuksanović.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара