Читај ми!

Vremeplov u srednji vek preko Zoom-a

Jedinstvena onlajn-oflajn simultana književna radionica „Marko Kraljević među zvezdobrojcima”, održana je u sredu, 21. oktobra u dvorištu Osnovne škole „Zvezdobrojci” za đake te škole uz istovremeno emitovanje preko platforme Zoom za decu i odrasle širom sveta.

Ovaj neobičan način organizacije kulturnog događaja omogućio je da deca u Beogradu zajedno sa drugarima, od kojih ih razdvajaju kilometri, slušaju važnu priču koja ih povezuje. Glas o slavnom srpskom srednjovekovnom junaku, mališanima je prezentovan kroz epsku poeziju i mitove, ali i kroz istorijske izvore. Nakon završetka radionice, učesnici su dobili i prezentaciju sa interaktivnim kviz pitanjima o Marku Kraljeviću.

Osnovna ideja organizatora bila je da deci koja žive u Srbiji, ali i onoj koja su rasuta po svetu, na zabavan, kreativan i interaktivan način predstave jednu od stožernih ličnosti srpske kulturne tradicije. S tim ciljem, pozvali su u goste Aleksandru Mihajlović, autorku knjige „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem" u izdanju izdavačke kuće „Laguna", da vodi prvu književnu radionicu tog tipa.

Pored toga što je Aleksandra svojom pričom gradila veze između dece i kulturne baštine, onlajn uključenjem uspostavljena je veza sa srpskim porodicama u dijaspori - i sa roditeljima i sa decom. Iako su daleko od domovine, na ovaj način su mogli da čuju i nauče zanimljive informacije o kulturi iz koje su potekli, gledajući i slušajući, istovremeno, i svoje drugare iz Srbije.

Mališani su bili opčinjeni pričom i neumorno su pokušavali da postave još neko pitanje koje će im rasvetliti magični srednji vek i junaka Kraljevića Marka. Naučili su, uz Aleksandrinu pomoć, kako se zvao konj Marka Kraljevića, ko mu je bio otac, od kog ujaka je nasledio svoje čuveno junaštvo; šta je radio monah u srednjem veku, zašto je bio važan za razvijanje pismenosti, kako se zovu crteži kojima su ukrašavane stare knjige i u kojoj je važnoj bici poginuo kralj Vukašin, otac Marka Kraljevića. Pažnju najmlađe čitalačke publike posebno je privukao deo radionice u kome su imali priliku da se kostimiraju i isprobaju različite rekvizite tako da su na upečatljiv način osetili duh srednjovekovne epohe.

Događaj je organizovala Osnovna škole „Zvezdobrojci", čiji je deo i „Sava" onlajn škola srpskog jezika, kulture i tradicije. Voditeljka radionice, Aleksandra Mihajlović, doktorand je srpske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pored pomenute knjige o Marku Kraljeviću, napisala i knjigu „Kroz prstohvat cimeta" u kojoj tematizuje srpsku kraljicu Nataliju Obrenović.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво