Читај ми!

Jezik je hranitelj naroda

Udruženje pisaca Sedmica iz Frankfurta je i pored vanrednih mera zaštite od korona virusa organizovalo tradicionalne Oktobarske susrete pisaca dijaspore. Književni stvaraoci, čuvari maternjeg jezika i ljubitelji lepe pisane reči su se na ovim, 26. susretima okupili u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu.

Uz one koji su u ova teška vremena za druženje ipak uspeli da stignu, u programu su učestvovali i oni koje je pandemija sprečila da lično dođu. Tako su se u programu virtuelno preko velikog ekrana uključivali pisci i pesnici iz raznih delova Evrope.

Ljubiša Simić, predsednik Sedmice, poželeo je dobrodošlicu i jednima i drugima, a posebno je pozdravio Stevana Sinđelića, konzula Srbije u Frankfurtu, koji je pre početka programa preneo poruku ohrabrenja piscima.

"Neka vaše pero bude oružje u borbi za ispisivanje stranica u nekoj budućoj istoriji našeg naroda u rasejanju. Ovo vreme jeste teško, ali se moramo izboriti i sačuvati srpsku kulturu, tradiciju i sve one vrednosti koje nas krase. Jedinstvo koje je u Sedmici vrlo izraženo i prepoznatljivo, dobar je znak da smo na pravom putu", istakao je Sinđelić.

Program je održan pod motom Knjige i ljudi i sloganom koji je ispisao prosvetitelj Vuk Stefanović Karadžić: „Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod."

U programu su učestvovali Dragica Šreder iz Hildena, Kostadinka Koca Đorđevska iz Menhengladbaha, Miloš Milojević iz Erlangena, Zdravko Lazarević iz Baden-Badena, Aleksandar Saša Jovanović, Zagorka Bunthornsade i Ljubiša Simić iz Frankfurta, Milorad Miki Milenković iz Ofenbaha, Zlata Ikanović iz Hojzenštama, Ljubiša Tiša Stanković iz Kronberga.

Najduži put je prevalila pesnikinja Danica - Dana Dodić, koja je na susrete došla čak iz Pariza.

"Uvek se radujem da sretnem meni drage ljude koje dugo poznajem. Oktobarske susrete nisam htela da propustim ni po cenu karantina. Nisam se uplašila i hrabro sam krenula na ovaj put. U vozu su nam nekoliko puta ponovili da nas čeka obavezno testiranje kad stignemo u Frankfurt. Očekivala sam da će da nas na stanici sačekati brojni lekari i medicinski radnici. Međutim, sve je bilo pusto, niko me ništa nije pitao", rekla nam je Dana Dodić.

Virtuelno su se u program uključili Slavica Mastikosa i Dubravka Dragović Šehović iz Beograda, Tamara Ćirić iz Niša, Svetlana Matić iz Beča, Mirjana Stojanovska iz Bitolja, Jelena Ćirić iz Praga, Sonja Stoleska i Dimče Šinpinkarovski iz Struge, Ljubinka Stankov Perinac i Slavomir Gvozdenović iz Temišvara, Dijana Kondić Đurić, Milan Đurić i Dragan Jakovljević iz Budimpešte, Sergej Glovjuk iz Rusije i Živko Vujić iz Banjaluke.

Aleksandar Vladisavljević je program upotpunio sa tri muzičke numere na violini.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво