Srpski narodni savez uručio priznanje američkom kongresmenu Dejvidu Mekinliju

Srpski narodni savez, najstarije srpsko dobrotvorno društvo u Americi koje postoji od 1901. godine, organizovalo je prijem i uručio priznanje američkom kongresmenu Dejvidu Mekinliju, predstavniku prvog okruga Zapadne Virdžinije. Tokom godina, kongresmen Mekinli je podržavao rad Srpskog narodnog saveza i srpske zajednice u Americi. Priznanje je uručeno za njegov doprinos u stalnom pomaganju ostvarivanja srpskih interesa, pozitivnom uticaju na reputaciju Srba u Americi i unapređenju odnosa između Srbije i Amerike.

Voditelj programa koji je bio organizovan putem interneta, Miloš Rastović, upoznao je članove Glavnog odbora Srpskog narodnog saveza, zaposlene i druge istaknute goste o podršci kongresmena Mekinlija aktivnostima Srpskog narodnog saveza i srpske zajednice u Americi. Prijem je započeo intoniranjem srpske i američke himne u izvođenju Džordža Miloša, jednog od najcenjenih operskih pevača u regionu države Pensilvanije.

Dane A. Medić, predsednik Srpskog narodnog saveza, zahvalio se kongresmenu Mekinliju na njegovoj podršci Srbima u Americi i matici. On je rekao da kongresmen Mekinli predstavlja Srbe na najbolji način u američkom Kongresu.

Džon Martić, bivši predsednik Srpskog narodnog saveza i član Glavnog odbora ad hok komiteta, opisao je njegovo prijateljstvo sa kongresmenom Mekinlijem koje traje već više od 20 godina:

„Kongresmen Mekinli dolazi na srpski piknik svake godine. On je osoba koja drži do obećanja. Jedan od zadataka Srpskog narodnog saveza je da neguje srpsku kulturu, tradiciju i bogatu istoriju u Americi. Došao je sa članovima svog kabineta na proslavu stogodišnjice kada se srpska zastava vijorila iznad Bele kuće u Kongresu 2018 godine. Srpska zastava je bila prva strana zastava koja se vijorila iznad Bele kuće. Zajedno sa svojim osobljem je radio da se ispuni svaka naša molba i obezbedi pravo mesto kako bi imali pristup celokupnom Kongresu. Kongresmen Mekinli je omogućio da Srpski narodni savez i srpska zajednica u Americi imaju jak glas u Kongresu."

Aleks Maćeski, počasni konzul Republike Srbije u Americi, pridružio se čestitkama kongresmenu Mekinliju. Naglasio je da Srbi nisu imali puno podrške u Kongresu izuzev pokojnog senatora Džordža Vojnovića koji je nastojao da promoviše interese Amerike i Srba. Maćeski je rekao da je kongresmen Mekinli „najsjajnije svetlo" koje obasjava odnose između srpske dijaspore, Srbije i Amerike.

Kongresmen Mekinli se zahvalio na uručenom priznanju, na poverenju koje mu je ukazano da radi sa Srpskim narodnim savezom u očuvanju srpskog nasleđa, tradicije i kulture. Istakao je da svake godine posećuje srpski piknik da bi još više učvrstio prijateljstva i bolje upoznao srpski narod. Posebno je ponosan što je postao deo srpske mreže, kulture i na prijateljstvo sa američkim Srbima: „Omogućili smo nekoliko događaja tokom godina. Volim srpsku kulturu i muziku. Najznačajnije je druženje sa vama."

On je naglasio da planira da poseti Srbiju sa svojom suprugom.

„Ako je Srbija ono što vi predstavljate ovde, ja hoću da posetim Srbiju. Vidim nešto iskreno i autentično u Srpskom narodnom savezu. Nastavićemo saradnju. Veoma sam optimističan o odnosima Srbije i Amerike", kaže Mekinli.

Milana Miloš, sekretarica Glavnog odbora Srpskog narodnog saveza, i Milana Bižić, član Srpskog narodnog saveza, takođe su se zahvalile kongresmenu Mekinliju za njegovo vođstvo i entuzijazam.

Srpski narodni savez čestita kongresmenu Mekinliju na ovom priznanju sa nadom da će nastaviti uspešnu saradnju u budućnosti na dobrobit srpskog i američkog naroda.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво