Читај ми!

Srbin reprezentativac Mađarske u - Partizanu!

Dugo je beogradski „Partizan“ u upravo završenom prelaznom roku tragao za novim fudbalskim pojačanjima, okretao se nekolicini bivših igrača na različitim pozicijama, pokušavao da dovede bilo slobodne, bilo one koji bi stigli na pozajmicu… Na kraju, potpuno neočekivano, stigao je Filip Holender (26), koji je (uglavnom) bio nepoznanica fudbalskoj javnosti u Srbiji! Ovaj mađarski fudbaler srpskih korena 1. oktobra potpisao je pristupnicu za „crno-bele“.

Momak rođen u Kragujevcu stigao je na godinu dana u Humsku kao pozajmljeni igrač švajcarskog „Lugana" (za sumu od 50.000 evra i uz klauzulu da na kraju sezone od Švajcaraca bude otkupljen za devet puta veći iznos, 450.000 evra, ako zadovolji poslodavce u „Partizanu"!).

Fudbalski put ovog Kragujevčanina (rođenog 27. jula 1994.) prati kuriozitet do kurioziteta! Sa sedam godina počeo je u Školi fudbala „Fitnes", u dvanaestoj je sa „Radničkim" izborio prvo mesto u Zapadnoj Srbiji i prolaz u Kvalitetnu ligu (što je bilo prvi put u istoriji da Kragujevčani imaju prvoligaša u pionirskoj konkurenciji), a sa 14 godina postao je član Mađarske fudbalske akademije čuvenog „Honveda" iz Budimpešte.

Nije bilo lako doneti odluku o napuštanju roditeljskog doma zbog odlaska u svet profesionalnog fudbala i otići u inostranstvo.

„Ponuđeni su mi sjajni uslovi, kakve su imali svi moji vršnjaci u ozbiljnim evropskim klubovima, pa sam posle konsultacija sa roditeljima i prijateljima prihvatio ponudu. Tu pre svega mislim na stipendiju, smeštaj i ishranu, školovanje, organizaciju treninga, odlazaka na prvenstvene utakmice, kao i putovanja", rekao je nakon dogovora sa „Partizanom" Filip Holender.

Posvećenost radu i vaspitanje poneto iz kuće dečaku iz Kragujevca pomoglo je da već u prvoj godini nastupi za generaciju starijih „Honvedovih" igrača i postane kapiten, i s njima osvoji sve trofeje! Čak i prestižni turnir „Ferenc Puškaš", pobedom nad atinskim „Panatinaikosom". Naredne godine ponovili su sve rezultate, samo što su na istom turniru u Felčutu (posvećenom „Honvedovoj" legendi Puškašu) u finalu bili bolji od čuvenog „Reala" iz Madrida golom odluke koji je postigao upravo - Holender!

I posle samo tri sezone u mlađim kategorijama kluba iz Male Pešte, tadašnji trener seniora (a danas selektor fudbalske reprezentacije Mađarske), Italijan Marko Rosi (početkom 2013.) osamnaestogodišnjeg Holendera priključio je prvotimcima „crveno-crnih" i odmah mu pružio šansu da zaigra prvi tim „Honveda"! Ni selektori u FS Mađarske nisu krili želju da momka iz srpske Šumadije pozovu pod nacionalnu crveno-belo-zelenu državnu zastavu (dajući mu prethodno državljanstvo Mađarske po pojednostavljenom postupku)... Danas je Filip Holender standardni seniorski reprezentativac Mađarske u fudbalu!

I ključne stvari u njegovoj karijeri počele su da se dešavaju... Inicijalna „kapisla" i prvo veliko iskustvo za njega bio je odlazak na „kaljenje" (zimske pripreme) u „Mančester siti" 2013. godine (kada je trener bio Roberto Mančini). Imao je priliku da trenira sa velikim zvezdama fudbala. Zatim je dve nedelje trenirao u Kvins Park Rendžersu kod Harija Rednapa... Sve je ostalo duboko urezano u njegovim sećanjima i definitivnoj odluci da želi „više" od postignutog. Hoće da zaigra u mnogo jačoj evropskoj ligi! Ali do nemačke, holandske ili italijanske (i možda najjače - engleske Premijer lige - koja mu je najdraža!), mada je uvek govorio „da nikada neće zatvoriti vrata ni bilo, kojem od najboljih klubova Srbije" - „morao je" (posle punih pet seniorskih sezona u „Honvedu", upisanih 159 mečeva i postignutih 30 golova!) na „put" u novo dokazivanje (i približavanje zacrtanom igračkom cilju). Minulog leta potpisao je ugovor sa „Luganom", za koji je u prošloj sezoni odigrao 34 utakmice u svim takmičenjima, postigao sedam golova i upisao četiri asistencije... I onda - „Partizan". matica Srbija! Što bi rekao jedan fudbalski trener (i prijatelj autora ovoga članka) - „Optacije nikada nisu prestajale. One uvek imaju neki novi nastavak. Ovoga puta on je sportski"!

„Za razliku od pre skoro 12 godina, kada mi je otac kao četrnaestogodišnjaku imperativno saopštio gde moram da idem, ulogu da biram klub ovaj put prepustio je - meni! Dve stvari su presudile. Moja porodica (otac, majka i sestra) i dalje žive u Kragujevcu koji nije daleko od Beograda i to je prvi put za svo ovo vreme da sam im najbliže i da ću moći mnogo češće da ih viđam! Drugi, veliki dodatni motiv je taj, što je „Partizanova" prošlost bila vrlo primamljiva, podjednako kao i njegova budućnost. To je tim koji je 27 puta bio državni šampion i nadam se da nećemo dugo čekati 28. titulu. Klub mora da se bori za titulu svake godine! U „Honvedu" sam imao taj sjajan osećaj osvajanja trofeja, želim da to osetim i u Beogradu", istakao je Filip Holender.

Kažimo na kraju na kojim se pozicijama mađarski reprezentativac iz Kragujevca najbolje snalazi u igri. Holender podjednako kvalitetno igra kao levi i desni ofanzivni u formaciji 4-3-3 (dakle kao levo i desno krilo), nekad čak i u samom špicu, a vrlo je koristan i kao krilni bek u formaciji 3-5-2!... Dakle, beogradski „Partizan" dobija fudbalera koji je na tehnički vrlo dobrom nivou, fudbalera koji ume da bude nepredvidiv i koji može da odgovori izazovima na sve tri napadačke pozicije. Holender će moći da se prilagodi različitim taktičkim sistemima koje bi trener „crno-belih" Stanojević mogao da koristi. Uz sve to, Filip Holender ne bi se u Srbiji računao kao stranac, već kao domaći fudbaler!

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво