Читај ми!

„Peštanski omnibus" - susret književnika, pesnika i aforističara

Tradicionalna književna manifestacija „Peštanski omnibus“ koja već jednu deceniju okuplja srpske književnike iz Mađarske, Srbije, Evrope, ali i Amerike ove godine je održana, u nešto drugačijim okolnostima. Trodnevno virtuelno druženje na internet platformi započelo je u petak 2. oktobra stihom književnika Radjarda Kiplinga „Reči su, naravno, najmoćniji lek koji je čovečanstvo koristilo”, a moć i lepotu reči prikazalo je dvadeset književnika, pesnika i aforističara iz više zemalja.

Međunarodni susret pisaca Peštanski omnibus nastavlja svoju vožnju, mada od sada drugim putem ali ka istom cilju, očuvanju maternjeg jezika i pisma, kao i afimaciji srpskog jezika i kulture.

„Ovo je teška godina za sve nas, zbog opšte pandemije prinuđeni smo da se distanciramo, ali kako bi opstali moramo da se prilagodimo nastalim uslovima i moramo naći najbolje rešenje. Moderna tehnika nam je dozvolila da na neki način tokom proteklog vikenda ponovo budemo zajedno. Veoma je važno da i u ovim teškim vremenima očuvamo kontinuitet, jer Peštanski omnibus je manifestacija koja ima tradiciju, a sada je i zakoračila u svoju drugu deceniju.

Većina učesnika se odazvala našem pozivu i na osnovu toga možemo zaključiti da je i njima veoma važno da učestvuju na ovom događaju, jer zapravo su oni čuvari srpske pisane reči. Samim tim njihovo učešće je i podrša upućena nama koji već više od deceniju neiscrpno radimo na očuvanju srpskog jezika i kulture u Mađarskoj", rekao je Milan Đurić, idejni tvorac i realizator Peštanskog omnibusa

Kratkom pričom Nebeske terazije doajen među srpskim književnicima u Mađarskoj, nekadašnji lektor srpskog jezika na Univerzitetu ELTE u Budimpeštu dr Predrag Stepanović bio je ovogodišnji učesnik. U razgovoru za medije na pitanje šta bi poručio mladima koji su se upustili u „avanturu" koja se zove pisanje on je rekao:

„Prvo i osnovno da se prema tom poslu ponašaju odgovorno. Da poznaju pravopis i jezik na kojem pišu. Treba na jeziku raditi, to nije stvar koja se zna od detinjstva, jer to što čujemo na ulici, nije jezik kojim se piše. Sećam se kako mi je u jednom razgovoru Milovan Danojlić, inače moj veliki prijatelj, rekao da je neophdno dok čovek piše da pored sebe ima rečnik. Znači poznavati jezik i biti odgovoran, a posle će se sve polako pročistiti".

Svoje viđenje i utiske prenela nam je i Ljubinka Perinac Stankov, književnica i glavna urednica časopisa Naša reč, nedeljnika Srba u Rumuniji: 

„S obzirom na trajnost i značaj festivala Peštaski omnibus čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva srpski pisaca iz dijaspore i iz matice, drago mi je da se ovim Peštanskim omnibusom vozim već dobrih 7-8 godina. Bile su to zaista divne godine, godine susretanja, upoznavanja, šetnji divnom Budimpeštom koju sam moram priznati zavolela, zahvaljujući organizatorima, ali i zahvaljujući divnim ljudima koji su tokom godina postali moji dragi prijatelji. Treba izdražiti ovo vreme, treba pisati i dalje a susreta će biti. Mora ih biti dok u nama ima života i stvaralačkog pulsa".

"Peštanski omnibus je veoma značajna manifestacija, ne samo u Mađarskoj nego i šire, jer na njoj učestvuju srpski pisci iz celog sveta, kultura je osnov identiteta, jezik takođe, pogotovo lepa reč, ona književna, zbog toga sam sa ogromnim zadovoljstvom bio deo ove manifestacije, koja je i u a ovogodišnjem formatu tako lepo osmišljena, tehnički uspešno realizovana. Na taj način je opet pobuđena želja u nama da pišemo, što je u proteklim mesecima bio pravi hendikep, jer smo bili uskraćeni da predstavimo svoje radove ali sada smo videli da možemo i na ovaj način da se predstavimo. Reakcije su izvanredne i nadam se da smo pokazali da smo jači od korone, da čuvamo svoj identitet, svoje ćirilično pismo, svoj srpski jezik i tradiciju. Ustvari ne samo da ih na ovaj način čuvamo nego ih i afirmišemo i predstavljamo ono najlešte. A sve to zahvaljujući vrednim ljudima iz Budimpešte koji su to osmislili i realizovali Milanu Đuriću, i njegovim kolegama, koji se nisu predali nego su pokazali da možemo i na ovaj način da se okupimo, da budemo zajedno proteklog vikenda. Da pokažemo da nas ništa neće zaustaviti i da ćemo se sledeće godine nadam se i neposredno družiti", rekao je Aleksandar Čotrić.

Organizatori su najavili da će od pristiglih radova na osnovu selekcije prirediti dvojezično srpsko-mađarsko izdanje od kojih će u njima biti zastuljeni radovi ovogodišnjih učesnika:

Predraga Stepanovića, Petra Miloševića, Miroslava Aleksića, Milice Lilić, Đorđa Nešića, Davida Kecmana Dake, Veselina Mišnića, Branislava Zubovića, Nenada Gugla, Ljubinke Perinac Stankov, Bojana Ljubenovića, Aleksandra Čotrića, Senke Pavlović, Predraga Jakšića, Jelene Ćirić, Miodraga Jakšića, Grge Olaha, Dobrile Borojević, Denise Kondić, Radojke Filaković, Ljubiše Simića, Zlate Ikanović, Nede Gavrić Ostojić, Urkom Aleksandera, Olge Janjić Bikar, Bencea Aknaija, Kostadinke Đorđevske, Borislava Kosanovića, Dragutina Minića Karla, Vladimira Ćalića, kao i pesme akademika Matije Bećkovića i književnika Radomira Andrića.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво