Читај ми!

Osma godina srpske dopunske škole Prosvjete u Austriji

U nedelju 4. oktobra polaznici Prosvjetine „Škole srpskog jezika" svečano su započeli upis u novu školsku godinu. Upis u srpsku školu, zbog aktuelne situacije, produžen je do kraja oktobra, na svim punktovima u Austriji.

Svi razredi imaće nastavu, kao i do sada, u prostorijama crkava u drugom, trećem i šesnaestom okrugu, kao i u Lincu i St. Poltenu. Počinje da radi i predškolska Mala pričaonica za najmlađe, kao i Mali hor Prosvjete, pod vođstvom Vere Simić.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković, poziva naše ljude u Beču i Austriji da podrže školu, da se uključe u njen rad i pošalju svoju decu da uče srpski jezik, jer ovo je škola za svu decu srpskog porekla u Austriji, kao i za sve one koji žele da nauče srpski jezik.

On je pohvalio tim Prosvjete na vrednom radu u ovom teškom periodu, a posebno je zahvalio episkopu Andreju, sveštenstvu i svim hramovima SPC u Beču i Austriji koji podržavaju ovaj projekat od samog početka.

„Ovaj kompleksni projekat dopunske nastave nije lako održavati, ali ipak postoji podrška mnogih, Eparhije austrijsko-švajcarske, značajnih institucija, između ostalog i od strane Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, naše ambasade, Predstavništva Republike Srpske u Beču i drugih koji razumeju da je dobro znanje svog jezika najvažniji preduslov za očuvanje kulturnog i nacionalnog idetiteta u rasejanju, a istovremeno i snažan impuls našoj zajednici u Austriji u nastojanju da se izborimo za pravo na srpski jezik kao maternji, kao i bolji celokupni društveni i kulturni status u ovoj zemlji. Ovo je prilika da poručim svim našim ljudima da 11. oktobra izađu na izbore i glasaju, jer je i to način da pokažemo da smo važan deo ovog društva, koji mora da dobije ista prava kao i svi drugi građani, među kojima je pravo na svoj, srpski jezik i kulturu među najvažnijima", kaže Mijalković.

Uz ostale pedagoge, nastavnice srpskog jezika Aleksandra Tanasković, Vesna Špirić i Suzana Milovanović, organizovale su i započele upis u školu. Dočekale su nove đake i uredile učionice. Zajedničkim radom uspele su da pripreme novu školsku godinu i da sa decom podele radost jer se njihova misija nastavlja i ove godine uprkos teškoćama.

Nastava počinje i u predškolskom razredu - Maloj pričaonici, koja deci od četiri do šest godina kroz igru, na kreativan način, približava srpski jezik. Početni nivo učenja srpskog jezika veoma je važan jer se deca upoznaju sa osnovama jezika i pisma od malih nogu. Zato nastavnice Jovana Mitić, Ivana Milovanović i Bosiljka Krstić sa posebnim entuzijazmom pristupaju deci ovog uzrasta. Prema se i nastava u Likovnom razredu Prosvjete, kao i otvaranje novih razreda širom Austrije.

Tokom nastave biće poštovane sve predviđene zakonske i higijenske mere.

 

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво