Читај ми!

Srbi od nove vlasti Crne Gore očekuju ravnopravan tretman

Srbi u Crnoj Gori od novih vlasti očekuju da ih se tretira ravnopravno sa drugim nacionalnim zajednicama, i da im se na taj način, kao i ostalima, omogući da sačuvaju svoj nacionalni identitet.

 U Saopštenju za javnost Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Crne Gore, koje je potpisao predsednik te organizacije dr Momčilo Vuksanović, kaže se da ova organizacija „od nove vlasti očekuje ravnopravan tretman srpskog naroda sa drugim nacionalnim zajednicama, bez zlonamernog podrazumevanja da su Srbi i Crnogorci jedan narod, gde Srbi gube svoj identitet".

Upozoravajući da se nakon parlamentarnih izbora politička situacija u Crnoj Gori usložnjava, u saopštenju se pojašnjava da pobedničko raspoloženje zamenjuje zabrinutost kako da se nađe rešenje za demokratsku promenu vlasti.

Problem opet predstavljaju Srbi kojima postojanost u Crnoj Gori, iako pokazatelji govore da ih ima više od četrdeset odsto, još nije priznata, već se samo podrazumeva da postoje, ističu u SNS i pitaju „ako je već tako zašto traže da postoje".

„Kao što nije bilo dovoljno srpskih kadrova za sastav Liste "Za budućnost Crne Gore", tako ni sada nema srpskih eksperata koji bi mogli da zauzmu mesto u novoj vladi, a da pri tom ne iritiraju domaću i međunarodnu javnost", navodi se u saopštenju i upozorava da, na drugoj strani, poražena vlast sa svojim manjinskim partnerima konsoliduje svoju poziciju i čini sve da osujeti od većine građana u Crnoj Gori dugo čekani silazak sa vlasti.

Otpor promenama potvrđuje, kako se navodi u saopštenju, i poziv predsednika (Mila Đukanovića) da se Crna Gora brani i iz šume od svojih sunarodnika, bez obzira što je ona „ravnopravna" članica najjačeg vojnog saveza na svetu, koji garantuje nepovredivost granica i sistema, dovoljno govori o tom naumu.

Nameru da se zaustavi već započeto demontiranje višedecenijske vlasti u Crnoj Gori potvrđuje i bezbroj javnih i tajnih sastanaka sa čelnicima državnih institucija, policije i tajne službe, angažovanje stranih državnika kako bi se zadržala privrženost manjinskih naroda poraženoj koaliciji, kaže se u saopštenju.

Odlazeća vlast posebnu kampanju vodi protiv Republike Srbije (RS), pokušavajući da za svoje neuspehe optuži njeno navodno mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore tako da, kroz svoje medije, pokušava stvoriti utisak kako RS ogromnim novcem destabilizuje Crnu Goru i njene institucije, ističe se u saopštenju.

Da to nije tačno govore podaci objavljeni u listu „Dan", od 04. oktobra 2020., a na koje je SNS više puta ukazivao, a iz kojih se vidi da je samo u protekloj godini na 33 konkursa ministarstava Vlade Crne Gore podeljeno 3.633.771,72 evra, od čega je prepoznatim srpskim organizacijama, koje se bave očuvanjem svog nacionalnog identiteta, pripalo svega 0,003 odsto, a tako je bilo i godinu dana ranije, navodi se u saopštenju i dodaje da su sva sredstva pripala organizacijama čiji su osnivači i vlasnici glasači odlazeće koalicije.

Očigledno je bila namera vlasti u Crnoj Gori da uoči parlamentarnih izbora i popisa stanovništva zaustavi rad srpskih organizacija i naročito srpskih medija, pojašnjava se u saopštenju i ističe da bi oni u tome i uspeli da Vlada Srbije nije u skladu sa zakonskim mogućnostima nadoknadila sredstva srpskim organizacijama koja im je na protivzakonit i nepravedan način uskratila država Crna Gora.

Neistina je takođe da je SNS na bilo koji način pomogao profesoru (Zdravku) Krivokapiću i Koaliciji Za budućnopst Crne Gore da u neravnopravnoj borbi pobede na izborima, kaže se u saopštenju i zaključuje da „na žalost, profesor Krivokapić i Koalicija Za budućnost Crne Gore sa SNS, kao krovnom organizacijom srpskog naroda u Crnoj Gori, ni u jednom trenutku nisu ni pokušali da ostvare komunikaciju".

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво