Veličanstveni doživljaj Moskve

"Kao istraživač Djukejn univerziteta u Pitsburgu, u SAD-u sam bio student međunarodne letnje škole Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose - MGIMO univerziteta u Moskvi. Predavanja su bila vezana za rusku spoljnu politiku, radu ruske Dume i svakodnevno učenja ruskog jezika. Predavači su sa velikom pažnjom prilazili svakom studentu i nudili različite poglede na zadate teme. Znanje i iskustvo koje su studenti stekli će im pomoći da unaprede svoja akademska znanja i veštine i dobiju bolji uvid o položaju Rusije u svetu u svakom pogledu", kaže za RTS Miloš Rastović, koordinator za kulturu Srpskog narodnog saveza, najstarijeg srpskog dobrotvornog društva u Americi.

Univerzitet radi pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije. Osnovan je 1944. godine i bio je deo Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov da bi se kasnije osamostalio. Danas je MGIMO univerzitet najprestižnija institucija za političke nauke u Rusiji.

Pored političkih nauka, univerzitet nudi i program ruskih studija i kulture i druge obrazovne profile kao što su novinarstvo, mediji, literatura, lingvistika, međunarodno pravo, energetski sektor, ekonomija, biznis i drugi profili. Nastava se obavlja na 54 jezika što ovaj univerzitet svrstava u Ginisovu knjigu rekorda.

Kao koordinator za kulturu u Srpskom narodnom savezu, najstarijem srpskom dobrotvornom društvu u Americi koje postoji od 1901. godine, imao sam priliku da poklonim knjige „Srpski narodni savez - prvih 100 godina," „Srpski amerikanci" dr Krinke Vidaković Petrov i film „Teslin narod" Željka Mirkovića biblioteci MGIMO univerziteta. Sa velikim oduševljenjem poklon je primio prof. dr Sergej Vasilev, direktor odeljenja univerziteta u Adincovu.

U razgovoru sa prof. dr Vasilevim izražena je želja da strani studenti iz svih krajeva sveta posete ovaj univerzitet i upoznaju se sa njenim programom i radom. Mogućnosti koje ovaj univerzitet pruža za studiranje su velika od eksperata i poznavaoca ruske i međunarodne politike i drugih oblasti znanja, uslova rada i studiranja do smeštaja u studentskim domovima i uživanju u čarima Moskve. 

Pored naučnog delatnog programa Međunarodne letnje škole imali smo priliku da obilazimo Moskvu i upoznamo se više sa načinom života ruskih građana, ruskom kulturom, umetnošću i običajima.

Igor Viktorov, direktor međunarodnog letnjeg programa MGIMO univerziteta, je bio naš vodič u Moskvi u dnevnom i noćnom obilasku. Na odličnom engleskom jeziku nam je objašnjavao svaki detalj grada, o životu Moskovljana i Rusiji, o kulturnim i umetničkim događajima i svemu onome što krasi život u Moskvi.

Gde god da krenetu u Moskvi naići ćete na muzej, galeriju ili spomenik. Već na prvi pogled šetati ulicama Moskve vam odaje utisak stare i visoke kulture. Naša zadivljenost ruskom kulturom je bila prisutna na svakom koraku. Svaka stanica metroa je muzej za sebe od Beloruskaja, najveće metro stanice u Moskvi ukrašena velelepnim statuama, do stanice Majakovskog, Kijevska ili Arbatskaja. Kada sam sišao na metro stanici Belaruskaja gromoglasni glasovi muškog hora su odjekivali, prenosili treptaje ruskog duha i otvarali dušu svakog slušaoca. Dubok osećaj ispunjenosti duha predstavljen muzikom je na momente dosezao apsolutnu mirnoću duha i zaustavljao uzdahe prolaznika.

Baljšoj teatar, najpoznatiji teatar u svetu, može svakoga zadiviti. Svaki prolaznik koji se našao u blizini Baljšoj teatra je mogao da čuje koncert ruskog simfonijskog orkestra koji je izvodio dela ruskih i svetskih kompozitora odavajući čari ruske i svetske duhovnosti.

Nauzvišeniji doživljaj sam imao slušajući rusku operu Modesta Musogorskog „Kovaščina" gostujućeg operskog ansambla iz Rostova u Baljšoj teatru. Gledajući ovu operu duhovno ushićenje koje ranije nisam osećao u operskim salama se nije moglo sakriti. Nakon predstave sam tražio taksi kako bi došao do studenstkog doma. Čim su čuli da sam Srbin odmah su potrčali da mi pomognu. Taksista je bio takođe oduševljen da vozi nekoga iz Srbije. Takva toplo gostoprimstvo za ljude iz Srbije nije uvek često u svetu.

Krstareći rekama Moskve u večernjim satima se mogu videti najpoznatija ruska arhitektonska dostignuća od velikog spomenika Petra Velikog na reci Moskvi do Kremlja, crkve Svetog Spasa, najveće ruske pravoslavne crkve u Rusiji i drugih znamenitosti. U galeriji Tretjakov i Puškinovom muzeju se posetioci mogu upoznati sa najlepšim delima ruskog i svetskog slikarstva i vajarstva. Prekrasne restorane kao Turandot u kojem ćete imati osećaj da ste u muzeju sa odličnom uslugom ili na najvišem neboderu u Moskvi u restoranu „Ruski" na 85 spratu sa predivnim pogledom na panoramu grada će svakog gosta zadiviti.

Iskustvo koje nosim iz Moskve je nezaboravno. Putovao sam i u druge zemlje i svaka kultura ima nešto specifično, ali ovakva sveprisutna visoka kultura je neponovljivo iskustvo koje krasi samo narode izrazite duhovnosti.

Svako ko bude student MGIMO univerziteta će dobiti odlično znanje, profesorske preporuke i nešto što će nositi čitavog života, a to je toplina ruske duše koja greje svakog gosta čak i u najhladnijim zimskim danima.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво