Fondacija Rejmon Nikole Trast daje podršku obrazovanju u Srbiji

The Raymond Nicolet Trust je registrovana dobrotvorna organizacija čija je misija da na više načina poboljša obrazovne mogućnosti dece u Srbiji. Jedan od načina je doniranje opreme i finansijska podrška školama, što se već realizuje.

Trast je već poklonio 2000 funti Centru Vuk Karadžić u Somboru u januaru 2020. godine za kupovinu IT opreme. Centar brine o mladima i odraslima sa različitim invaliditetom. Trast takođe nudi specijalizovanu obuku za nastavnike i sastavio je vrlo obimne resurse besplatnih kurseva na mreži. Trast takođe radi na pružanju stipendija i razmeni učenika između škola u Srbiji i Engleskoj. Dodatno, cilj dobrotvorne organizacije je takođe da studentima pruži savete i smernice na mnogo različitih načina, npr. putem mentorske šeme koju pokreće ove jeseni, a šema će biti usmerena na srpske studente koji žele da se bave naučnim studijama, saznajemo iz ove organizacije.

Veselin Manojlović, koji je tek upisao doktorske studije primenjene matematike na Univerzitetu u Londonu i nedavno se pridružio dobrotvornoj organizaciji, dodaje:

„Kada sam tek počinjao studije u Okfordu, nisam nikoga poznavao u Velikoj Britaniji, niti sam imao nekoga da mi pomogne da se prilagodim razlikama između života u Srbiji i inostranstvu. Srećom, kulturne razlike nisu bile šokantne, a još više sreće imao sam nešto kasnije, kada sam upoznao osobu za koju smatram da mi je jedna od mentorki - gđu Jadranku Dervišević-Kitarić. Dosadašnji rad sa njom bio je neprocenjiv i naučio me je važnosti postojanja nekoga ko vas može voditi i pomoći vam kroz neizbežne dileme kada se pojave."

Trast je pokrenuo kraudfanding kampanju koja će trajati do decembra i prikuplja sredstva za finansiranje projekata u 3 različite škole i institucije u Srbiji kako bi modernizovao neke od zastarelih objekata i tako poboljšao obrazovne mogućnosti dece koja tamo uče. 

Trast treba da prikupi sredstva za dečji i omladinski centar Miroslav Antić-Mika u Somboru za kupovinu sportske opreme za školsko igralište koje deca koriste za svoje sportske aktivnosti, a to je jedini spoljni objekat koji imaju za razonodu i sport. Centar je vladina institucija koja se brine o deci i mladima bez odgovarajuće roditeljske nege sedam dana u nedelji. 

Drugi projekat je Centar Vuk Karadžić u Somboru i prikupljena sredstva biće upotrebljena za zamenu sadašnjeg kombija starog 20 godina. Kombi je neophodan za prevoz dece i obroka. Centar je osnovan 1. aprila 1974. i zapošljava 60 nastavnika, od kojih je 40 specijalizovano za decu sa posebnim potrebama. Oni se brinu o mladima i odraslima sa različitim invaliditetom, od rođenja do 50. godine života. 

Konačno, treći projekat je škola Jovan Jovanović Zmaj u Pančevu i prikupljena sredstva biće namenjena preuređivanju informatičke sobe i obnavljanju biblioteke.

Da bi pomogli u prikupljanju potrebnih sredstava, svi članovi tima i pokrovitelji dobrotvorne organizacije ljubazno nude besplatne usluge kao što su pravni saveti, časovi joge, podučavanje matematike i fizike, časovi klavira, Vortek Reiki ili kraniosakralne terapije itd. u zamenu za donacije. Dva člana srpskog dobrotvornog tima, srpski umetnici Svetlana Soković Ivanov i Ljubomir Ivanov, takođe su poklonili Trastu 10 prelepih akvarela. 

Pored toga, vlasnica srpske umetničke galerije, gospođa Ristić, velikodušno je poklonila Trastu 120 slika savremenih srpskih umetnika kako bi pomogla u prikupljanju potrebnih sredstava za kraudfanding kampanju.

Konačno, Mari Radenković, osnivačica modne kuće Prikazani su rezultati za Lavishly Appointed sa sedištem u Londonu, pridružila se akciji svojim donacijama, poklonivši set prelepih majica koje su bile deo sopstvene dobrotvorne kampanje Zlatna ribica, koja podržava zdravo i srećnije okruženje.

Profesor Sir Džon Ernest Volker, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju i nagrađivana srpska operska pevačica Marija Jelić nedavno su se pridružili odboru pokrovitelja koji podržavaju Raimond Nicole Trast.

Dr Kristina Hilčenko, naučnica za strukturnu biologiju sa Kembridž instituta za medicinska istraživanja i predsednica Trast-a dodaje:

„Naša vizija nije samo prikupljanje sredstava i opreme već i opšte podizanje svesti o obrazovnim izazovima sa kojima se suočava Srbija, kroz različite događaje i korišćenje društvenih medija i rasprostranjenosti u javnosti ".

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво